Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

2: Första maj, valkompasser, faktagranskning och vapenlagstiftning

I andra avsnittet av Smedjanpodden diskuterar Smedjans redaktörer Lars Anders Johansson och Blanche Jarn vad som är poängen med att demonstrera på första maj. Är det verkligen rimligt att arbetarrörelsen har en egen helgdag? Och om de nu skall ha det, varför stal marxisterna dagen från anarkisterna?

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean

Vidare diskuteras partiledarnas pizzareferenser, ett ämne som visar sig bjuda på en rad obehagliga överraskningar.

Därefter skärskådas de valkompasser som står som spön i backen under ett valår, och de falska premisser som samtliga utgår ifrån.

Sedan diskuteras det nya faktagranskningssamarbetet mellan fyra av landets största medieaktörer. Kommer det att elda till en sakligare debatt eller till motsatsen?

Sista ämnet är vapenlagstiftning, där den svenska utredaren föreslår långt värre inskränkningar av svenska vapenägares frihet än vad direktivet från Bryssel krävde. Varför försöker Sverige alltid vara bäst i klassen?

Avslutningsvis besvaras veckans läsarfråga.

Lyssna på avsnittet här.