Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Utblick Krönika

Johan Ingerö: Försmak av USA:s polariserade framtid

Debatten mellan kronprinsarna Ron DeSantis och Gavin Newsom var en demonstration av USA:s nya folksport – att jämföra Florida och Kalifornien. Nästa års presidentval kommer inte att stå mellan DeSantis och Newsom, men det är en försmak av framtiden, skriver Johan Ingerö.

Republikanernas Ron DeSantis och Demokraternas Gavin Newsom är sina respektive partiers framtidsnamn. Häromveckan möttes de i en debatt. Foto: AP

Det var en presidentvalsdebatt. Typ. Fast mellan två personer som nästan säkert inte kommer stå på de amerikanska valsedlarna nästa år. 

Den ena deltagaren var Ron DeSantis. Han är guvernör i Florida och kampanjar intensivt för att bli Republikanernas presidentkandidat, men ligger i alla mätningar hopplöst långt efter Donald Trump.

Den andra deltagaren var Gavin Newsom. Han är guvernör i Kalifornien och hävdar med emfas att han inte försöker bli Demokraternas presidentkandidat 2024, men utan att bli trodd av någon.

De har angripit varandra länge. Tjafsat på Twitter/X. Sågat varandra i tal och intervjuer. Till slut kom de överens om att duellera i Fox News, hemmaplan för DeSantis.

DeSantis och Newsom symboliserar vad deras respektive partier har blivit.

Trots dessa något okonventionella utgångspunkter var deras debatt den viktigaste under 2023. Och inte främst utifrån nästa års presidentval. DeSantis och Newsom symboliserar vad deras respektive partier har blivit, vilka väljare de lockar och var i landet de har starkast stöd. De är så representativa att det nästan är klichéartat.

Republikanen DeSantis är i huvudsak uppvuxen i Dunedin, en liten Florida-stad med knappt 40 000 invånare. Han är sprungen ur arbetarklassen – modern var sjuksköterska och fadern installerade tv-boxar. Släkten, invandrad från Italien, bodde länge i det amerikanska industribältet men flyttade söderut där facken var svagare, regleringarna färre och fler jobb fanns att få. 

Via studier och ett envist klättrande har DeSantis blivit den viktigaste republikanska guvernören, i en delstat som länge har varit politiskt jämn men som på senare år har blivit alltmer konservativ och Republikanernas främsta skyltfönster. Många ser honom som Donald Trumps naturliga arvtagare. Hans politiska profil ligger nära Trumps, men han är mindre skränig och inte rik.

Demokraten Newsom kommer från en prominent familj i San Francisco. Han leder den mest folkrika delstaten, där progressiv vänsterpolitik är som mest populär. På hans stamtavla återfinns domare, affärsfolk, forskare och kulturpersonligheter. Via giftermål finns även en familjekoppling till Nancy Pelosi, den mäktiga före detta talmannen i Representanthuset som dominerat Kalifornien-Demokraterna i decennier. Han har utöver politiken även affärsframgångar bakom sig och åtskilliga miljoner dollar på sitt konto. 

Så långt deras personligheter och hemadresser. Men även politiskt är de uppenbara motpoler.

DeSantis är både en kulturkrigare och en traditionell ekonomisk republikan på samma gång. Han har bråkat med Disney, vägrat höja minimilöner, hållit bolagsskatten på en av USA:s lägsta nivåer, sänkt tidsgränsen för abort och skrotat undervisning om könsidentitet i delstatens skolor.

Att jämföra Kalifornien och Florida har blivit den amerikanska politikens nya folksport.

Newsom är lika strömlinjeformat demokratisk som DeSantis är republikansk. Han har pausat dödsstraffet, skärpt de redan stränga vapenlagarna, begränsat polisens rätt att bruka våld, skärpt arbetsrätten, sjösatt det största ekonomiska stimulansprogrammet någonsin och ökat stödet till illegala invandrare.

Så varför hölls debatten? För att Kalifornien och Florida utgör samma kontrast som dess guvernörer och att jämföra dem har blivit den amerikanska politikens nya folksport. Samma rankinglistor som utnämner Florida till den friaste delstaten har Kalifornien i botten. Florida kritiseras för att vara fördomsfullt och för att ha en utsvulten välfärdssektor. Kalifornien för att inte ha kontroll över kriminaliteten och för ekonomiska problem som fått delstatens befolkning att börja krympa för första gången någonsin.

Prenumerera på Smedjan!

Varje lördag får du som prenumerant (gratis) ett nyhetsbrev med exklusiv text av Svend Dahl och lästips från veckan som gått. Dessutom unika erbjudanden på Timbro förlags utgivning.

Båda partier använder motståndarsidans delstat som en hotfull dystopi. Både Newsom och DeSantis marknadsför sig som den andras motsats. De är oundgängliga för varandras varumärken.

Så vad sades i debatten? Det spelar egentligen inte så stor roll. Det viktiga var att den genomfördes. DeSantis mot Newsom. Florida mot Kalifornien. I strid med all rimlighet pekar det mesta på att nästa presidentval står mellan Donald Trump och Joe Biden. Trots deras impopularitet, skandaler, åtal, korruptionsanklagelser och höga åldrar. 

Men varken Trump eller Biden kommer att hänga med särskilt länge till. Och när de drar sig tillbaka eller avlider – vilket som nu kommer först – så väntar DeSantis och Newsom på att axla deras mantlar. 

Så det var en presidentdebatt. Men inför valet 2028, snarare än 2024.