Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Utblick Reportage

Nu är Høyre störst i Norge

De borgerliga partierna gick kraftigt framåt i det norska kommunalvalet och tar bland annat över styret i Oslo. Dessutom är Arbeiderpartiet för första gången sedan 1924 inte längre Norges största parti, skriver Claes Arvidsson i en rapport från måndagens val.

Høyres partiledare Erna Solberg firar segern i kommunvalet tillsammans med partiets förstanamn i Oslo, Anne Lindboe. Foto: Emilie Holtet/NTB

I Bindal tog Arbeiderpartiet hem 80 procent av rösterna i måndagens kommunval. Det är dock en mycket liten ljuspunkt för partiledaren, statsminister Jonas Gahr Støre. Bindal har 1 400 invånare. På landsbasis gjorde Arbeiderpartiet sitt sämsta val sedan 1924. Få lär köpa berättelsen om att väljarstödet på 21,7 procent ändå kan ses som en seger; förvalsopinionen hade ju indikerat ett ännu sämre valresultat. Nu blev tillbakagången ”bara” 3,1 procentenheter i förhållande till valet 2019.

Med det sättet att resonera skulle Høyre kunna beskrivas som valets stora förlorare. Partiledaren Erna Solberg har kunnat luta sig mot mätningar som visat väljarstöd på upp mot 35 procent, men fick när rösterna räknats nöja sig med 25,9 procent. Uppgången på 5,8 procentenheter gör dock Solberg till valets obestridda segrare. Sötman understryks dessutom av att AP för första gången sedan 1924 inte längre är Norges största parti. 

Arbeiderpartiet får lämna taburetterna i Rådhuset i Oslo.

Överlag hade den borgerliga oppositionen valvinden med sig – både Høyre, Fremskrittspartiet och liberala Venstre gick fram. Att det blev stiltje till vänster om AP understryker hur vindarna blåst. Och trots ett stort intresse för klimatfrågor kunde Miljøpartiet De Grønne inte heller i detta val kapitalisera på ”sina” frågor – uppenbarligen tycker väljarna att svaren är fel. I Oslo halverades partiet.

Efter valet får Miljøpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Arbeiderpartiet dessutom lämna taburetterna i Rådhuset Oslo. Efter en uppgång på 7,2 procentenheter fick Høyre 32,6 procent av rösterna i Oslo. Nu vill man ta över makten genom en majoritetskoalition med Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti och Venstre. Venstre har dock hittills gjort tummen ned för att styra med FrP. Det innebär i sådana fall att Oslo i stället kommer att styras av en H-ledd minoritetskoalition. Men maktskifte blir det. Så också i flera andra större städer.

Det norska kommunvalet är 356 olika val. Det kan handla om rena personval, om förmågan att leverera lokalt och om pop up-partier med missnöjesfrågor på agendan. Oundvikligen spelar dock även rikspolitiken in. Det har gått ut över koalitionsregeringen mellan Arbeiderpartiet och Senterpartiet.

Det nybildade Industri- og Næringspartiet är valets ”bubblare”. På landsbasis fick INP tre procent rösterna, men motstånd mot vindkraft, klimatpolitiken och höga elpriser engagerar långt fler.

Koalitionsregeringen Støre har framstått som inkompetent.

AP har dessutom haft fullt upp med interna strider och koalitionsregeringen Støre har dessutom framstått som inkompetent. Det gör intryck. Politiken gör förstås också avtryck. Senterledaren Trygve Slagsvold Vedum svek sitt vallöfte från stortingsvalet om att ”laxeskatt” inte skulle införas. I laxindustrikommunen Frøya gick SP 18,9 procent i förra kommunvalet till 4,6 procent. Samtidigt ökade stödet för Høyre med 30 procentenheter till 42,8 procent.

På landsbasis gick Senterpartiet tillbaka med 6,2 procentenheter till 8,2 procent. Det är en effekt av att Vedum mött sig själv i dörren också i andra frågor, men även att han i regeringen har drivit igenom en rad utlovade återställare som troddes vara populära. Ett exempel är tvångssammanslagna kommuner och regioner som efter att ha lagt ned stora resurser på att fusionera inte längre vill gå skilda vägar. 

För AP väntar nu många smärtsamma maktskiften i kommunerna. Även SP kommer att på många håll tvingas abdikera som ledande kommunparti. Det betyder att man kommer att gå in i den kommande valrörelsen inför stortingsvalet 2025 rejält stukade.

Skallet mot ”välfärdsprofitörerna” har uppenbarligen inte gått hem.

Om AP inte klarat ”20-procentsspärren” hade nog Jonas Gahr Støre fått kasta in handduken. Nu kan man i stället för att hitta en efterträdare fundera över politikens innehåll och riktning i en blåare tid. Hur lydig ska politiken vara i förhållande till LO:s fundamentalistiska förhållningssätt till privata aktörer i den offentliga välfärden? Skallet mot ”välfärdsprofitörerna” har uppenbarligen inte gått hem.

Så vilken väg ska AP vandra i det politiska landskapet? Och det gäller, för den delen, också Høyre, trots att det övergripande resultatet av valet är ett blåare Norge.

Høyre har kunnat surfa på Erna Solbergs trygga landsmodersstatus som kontrast till den rödgröna röran i regeringen. I dyrtid har partiets sparsamhetsbudskap slagit an – förstås i kombination med mer offentlig välfärd. Samtidigt har man sökt att navigera runt sakfrågor som till exempel hur de fastlagda klimatmålen ska nås. Eller för den delen var man faktiskt står i fråga om en ”laxeskatt”. Ju närmare stortingsvalet 2025 man kommer desto svårare blir det att inte möta dessa med tydliga svar.