Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

133: Så kan välfärdsfusket stoppas

”Det är en brottslighet som är systemhotande”, säger Per Eleblad, ansvarig för kontrollverksamheten på Försäkringskassan, om bidragsbrotten.

Johan Hultberg, Tobias Samuelsson och Per Eleblad.

Bidragsbrott och missbruk av det svenska välfärdssystemet är ett växande problem. Till exempel har antalet arbetstillstånd inom personlig assistans ökat kraftigt, och fusk och utnyttjande följt i dess spår. 

Myndigheterna samarbetar för att hejda brottsligheten, men sekretessen försvårar granskning. Det ekonomiska värdet av bidragsbrott, missbruk och andra felaktigheter uppgår till många miljarder kronor per år.

Hur går brotten till? Hur omfattande är problemet? Varför har inte mer gjorts? Och vad kan man göra nu?

Catarina Kärkkäinen och Tobias Samuelsson från Smedjan diskuterar med Per Eleblad som är försäkringsdirektör och ansvarig för kontrollverksamheten på Försäkringskassan, och Johan Hultberg, moderat riksdagsledamot i socialutskottet.

Prenumerera på AcastiTunes, Spotify eller lyssna nedan!

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean