Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Välfärd

Från vårdsystem till hälsobransch – Hur friare finansiering kan ge nya tjänster i vård och omsorg

Välfärdsstater reformeras bara om förändringar verkligen är nödvändiga. I synnerhet gäller det den svenska välfärdsstaten. 1990-talets retoriska entusiasm för pensionsreformen var begränsad, i alla fall just när förändringarna skedde. Men den dåvarande ekonomiska krisen gjorde reformer akut nödvändiga.

Ladda ner (PDF) 490,8 KB

Sidor: 72

ISBN: 9175667317

Kanske blir det en dag på samma sätt med reformeringen av välfärdstjänsternas finansiering? Vägen dit kantas dock av debatt och samtal. Innan en avgörande kris föreligger – det offentliga har inte längre råd – krävs samtal om viktiga värden med olika reformer, och vilka strategier och lösningar som bäst kan främja dem.

Vi vet redan ganska mycket om ‘måste-perspektivet’, alltså de rent ekonomiska skälen när det gäller framtidens finansiering av vård och omsorg, bland annat genom Långtidsutredningen 2008 och Per Borgs ESO-rapport 2009. Deras slutsatser är viktiga och förtjänar ständigt att upprepas, inte minst eftersom de politiska partierna inte vill låtsas om dem.

I denna skrift får ‘borde-perspektivet’ komma till tals. Mer privat finansiering av vård och omsorg ger möjligheter till utveckling av nya och bättre tjänster som kan komma alla till del i form av en bättre fungerande vård, och i förlängningen bättre hälsa.