Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Välfärd

Skandalen Nya Karolinska

Det nya ”supersjukhuset” Nya Karolinska skulle revolutionera Stockholms sjukvård och leda utvecklingen. Nu visar det sig att investeringen på totalt 52 miljarder kronor kommer att leda till färre vårdplatser i ett redan pressat system. Upphandlingen med OPS har också blivit väsentligt mycket dyrare på grund av majoritetens ovilja att ta intryck av det kunskapsunderlag som tagits fram.

Ladda ner (PDF) 2,0 MB

Sidor: 57

ISBN: 9175669335

Den granskning som läkaren och forskaren Anders Lundberg har gjort visar att processen som har föregått beslutet att bygga Nya Karolinska har präglats av en oroväckande kombination av kortsiktighet, käpphästrastande och önsketänkande från politiskt håll. Alla seriösa bedömare är överens om att det inte kommer att gå att finansiera framtidens välfärd med bara skattemedel. Det är alltså inte en fråga om huruvida mer av offentlig-privat partnerskap behövs, utan på vilka villkor det ska ske. Vi kan inte bara kräva kostnadseffektiva utförare, vi måste också kunna kräva kompetenta beställare. Där brister landstinget idag.