Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Välfärd

Utpensionerade ungdomar – Glömda i debatten om socialförsäkringar?

I upptakten till valåret har Alliansregeringens reformering av sjukersättningen hamnat i skottgluggen. Anklagelserna om 'hjärtlöshet' och 'stupstockar' har haglat tätt från en vänsteropposition som i sakfrågan har presterat en debattartikel där man blandar löften om borttagna tidsgränser med nya – fast andra – tidsgränser, och idén om en ny utredning innan några större förändringar genomförs.

Ladda ner (PDF) 464,5 KB

Sidor: 26

ISBN: 9175667508

Efter kritiken mot Försäkringskassans initiala tillämpning i ett antal konkreta och i sig upprörande fall har regeringen och riksdagsmajoriteten justerat lagen. Det tycks som om den beryktade ‘hetsjakten på sjuka’ nu är en politisk konstruktion.

Verkligheten talar ett tydligt språk om de förändringar av sjukförsäkringssystemet som genomförts i olika steg under de senaste åren: ohälsoskulden i Sverige sjunker och världens friskaste folk tycks i större utsträckning också vara på jobbet. För att uttrycka det milt är det varken en orimlig eller ovälkommen utveckling.

Det finns dock en annan verklighet som den senaste tidens upphetsade debatt har missat: behovet av fortsatta reformer i den riktning som Alliansregeringen redan har gått. Föreliggande rapport handlar precis om det, genom att beskriva hur många ungdomar som faktiskt förtidspensioneras i Sverige, och hur detta tycks sammanfalla med den regionala fördelningen av ungdomsarbetslösheten.