Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Ett liberalt försvar mot populismen

FÖRKÖP – SKICKAS I BÖRJAN AV SEPTEMBER.

DET öppna samhället måste försvaras. Populistiska politiker och partier hotar idag friheten, rättsstaten och demokratin i Sverige, Europa, USA och resten av världen. Hur kan vi förklara denna utveckling och vad kan vi göra åt den? Vilket är det liberala svaret?

Ett liberalt försvar mot populismen undersöker Nils Karlson vänster- och högerpopulisters maktstrategier och de idéer dessa grundas i. Med grund i forskning förklarar han hur samhällsutvecklingen successivt drivs i auktoritär riktning genom populisters medvetna polarisering av samhället och en kollektivistisk identitetspolitik.

Det liberala svaret finns i ett återupplivande av liberalismens egna idéer och nya lösningar på viktiga samhällsproblem. Men rationella argument och reformer kommer inte att räcka. Liberaler måste också bli bättre på att använda argument baserade på känslor och moral, på det liberala samhällets ethos och på bättre liberala berättelser. Den liberala statskonsten behöver utvecklas.

 

69 kr

Tillgänglig som restorder

NILS KARLSON är grundare av forskningsinstitutet Ratio och har tidigare bland annat varit adjungerad professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, docent vid Uppsala universitet och gästforskare vid Stanford University i Kalifornien.

Du gillar kanske också…