Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Övergivna platser finalen

Under det senaste halvseklet har Sverige förändrats på ett dramatiskt sätt. Stora företag som Volvo och Saab har brutits upp eller försvunnit. Storstäderna har blomstrat samtidigt som de traditionella industribygderna förlorat arbeten och befolkning.  Övergivna platser finalen innehåller både historierna och fotografierna från platserna  där den svenska samtidshistorien skapades.

Jörnmarks fotokonst är av mycket hög kvalitet. Han spinner en väv av ca 150 foton som visar ruiner från en svunnen storhetstid. Jörnmark berör genom sina tankeväckande foton av t.ex. nedlagda gruvor, nöjeslokaler, köpcentra, pappersbruk, äventyrsland, bilfabriker och bostadsområden. Han visar på ett utmärkt sätt att förändringsprocesser kostar och tydliggör hur felsatsningar av storföretag och statsmonopol skapade vinstmöjligheter för entreprenörer.

– BTJ

295 kr

I lager

Jan Jörnmark är författare, föreläsare och docent i ekonomisk historia. Facebook-gruppen som inspirerades av böckerna om Övergivna platser har idag 350,000 medlemmar.

 

Du gillar kanske också…