Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Religionskollision : Minoritet, majoritet och toleransens gränser

Minoritetens anpassning och majoritetens tolerans. Det brukar uppfattas som huvudingredienserna för att det mångkulturella samhället ska fungera. Men vad händer när det istället är två majoritetskulturer som möts? 

54 kr

I lager

Ny upplaga med nyskrivet efterord!

Minoriteter som anpassar sig och majoriteter som tolererar. Det brukar uppfattas som huvudingredienserna för att det mångkulturella samhället ska fungera. Men vad händer när det i stället är två majoritetskulturer som möts?

Arabiska sunnimuslimer har i sina hemländer varit del av en majoritetskultur. Det egna språket och den egna religionen har varit normerande för hela samhället.

I Europa möter de en sekulariserad kristen majoritetsbefolkning som betraktar religionen som en privatsak.

I Religionskollision lyfter Eli Göndör fram konflikten som uppstår när två majoritetskulturer möts och diskuterar lösningar för integrationen. 

Sagt om boken: 

”Man kan se den som en kortfattad och koncis lärobok i ämnet ”Europa och islam”.”
Erik Helmerson, Dagens Nyheter

”Eli Göndör har mycket att lära oss om vårt eget ansvar. Den viktigaste insikten är att det nästan aldrig är invandrarnas fel.”
Widar Andersson, politisk redaktör Folkbladet

”Med sitt karaktäristiskt rättframma sätt lyfter Eli Göndör in majoritets– eller minoritetserfarenhet som ett nytt teoretiskt bidrag till några av samtidens viktigaste frågor om religion, integration och politisk kultur i dagens Sverige. Religionskollision är driven, klartänkt och konfrontativ och lär inte lämna någon oberörd.”
David Thurfjell, professor i religionsvetenskap

”Eli Göndör har god kunskap om islam, dess olika religiösa förgreningar och politiska uttryck. Han visar dessutom att han förstår frågor som många av oss muslimer i Sverige diskuterar och brottas med i vår vardag.”
Salahuddin Barakat är imam och föreståndare för Islamakademin

” I varken svensk eller europeisk integrationsdebatt har någon tidigare ställt frågorna och analyserat processerna från ett majoritets- och minoritetsperspektiv så systematiskt. Religionskollision är ett unikt första steg i en ny riktning.”
Thomas Gür, skribent

”Religionskollision är därför en utmärkt utgångspunkt för den som vill förstå de politiska dilemman Sverige står inför.”
Håkan Boström, Upsala Nya Tidning

”Boken är ett viktigt bidrag till den svenska integrationsdebatten.”
Evin Ismail, Arbetarbladet

 

 

Om Eli Göndör

Eli Göndör är fil. dr. i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern. Han är senior fellow på tankesmedjan Timbro och forskare vid Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet. Han var redaktör för antologin Muslimer i Sverige (Timbro förlag, 2018).