Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

158: Avgiftsfri utbildning omfördelar uppåt

”Om man åstadkommer målet att 50 procent av befolkningen ska vara högutbildade genom att konstant devalvera utbildningens värde och kvalitet är det målet inte vettigt att uppfylla”, säger Oskar Qvarfort i veckans avsnitt.

Catarina Kärkkäinen, Oskar Qvarfort och Adam Danieli.

Studieavgifter till universitet och högskolor är normen inom OECD. Sverige och övriga Norden sticker ut genom att kombinera avgiftsfrihet med hög andel subventioner som lån och studiebidrag, och här betraktas avgifter som att det strider mot vårt mål att högre utbildning ska vara tillgänglig för alla.

Skulle studieavgifter försämra tillgången till högre utbildning för sämre bemedlade? Hur ser det ut i resten av världen? Gynnar högre utbildningen i själva verket högutbildade och höginkomsttagare? Kan man i så fall motivera den regressiva omfördelningen?

Catarina Kärkkäinen samtalar med Oskar Qvarfort, student, tidigare vice förbundsordförande för Centerstudenter och rapportförfattare på Timbro, och Adam Danieli.

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Podbean. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Podbean
Gå till Podbean

Läs också Oskars rapport: Kostnaden för kunskap: Om studieavgifter i högskolan

Artiklarna i avsnittet: