Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Smedjans sommarredaktion

Under sommaren förvandlas Smedjan från magasin till ledarsida, där våra sommarsmeder dagligen kommenterar svensk, europeisk och global politik i kortare texter. Välkommen att läsa! Läs mer

Utblick Ledare

Thea Erlandsson: Därför borde vi fira med det georgiska folket 

I en politiskt orolig tid symboliserar den georgiska fotbollssuccén mer än bara en vunnen match i ett mästerskap – utan även möjligheten att en dag få tillhöra det demokratiska och fria Europa, konstaterar Thea Erlandsson.

De georgiska fansen firar under matchen mot Portugal. Foto: Alessandra Tarantino/AP Photo.

I en superskräll vann underdogen Georgien med 2-0 mot favorittippade Portugal i den sista gruppspelsmatchen i det europeiska fotbollsmästerskapet. En sensation, som ledde till att laget i sitt allra första mästerskap som självständigt land gick vidare till åttondelsfinal. Visserligen följde en väntad förlust mot EM-veteranerna Spanien. Men trots detta betyder Georgiens insats mer än vad vi kan tro. 

Fotbollssuccén på arenan i Gelsenkirschen har gett det georgiska folket hopp efter en turbulent vår. Stora protester har präglat inrikespolitiken efter att den så kallade “ryska lagen” godkändes av Georgiens parlament tidigare i maj. Lagen innebär att icke-statliga organisationer måste registrera sig som “utländska agenter” och rapportera källan av sin finansiering, om mer än 20 procent betalas från utlandet, det vill säga främst EU och USA. Det kommer ge staten möjligheten att inskränka och kontrollera civilsamhället och  medborgerliga fri- och rättigheter. En liknande lag har funnits i Ryssland sedan 2012 och flitigt använts av Kremlin för att begränsa oppositionella krafter. 

Utöver detta har regeringspartiet Georgisk Dröm även presenterat en lag som bland annat skulle begränsa samkönade pars möjlighet att adoptera och förbjuda offentliga sammankomster som firar samkönade relationer. Human Rights Watch har redan varnat för “backsliding” av mänskliga rättigheter, och det var med anledning av liknande kritik som Georgiens kandidatstatus till EU-medlemskap gavs med tydliga förbehåll i december 2023. Nu riskerar en framtid i den europeiska gemenskapen att försvinna längre och längre bort. 

Georgiens EM-deltagande symboliserar möjligheten att få tillhöra det fria Europa.

Därför är Georgiens EM-deltagande och firande ännu viktigare än tidigare – det symboliserar möjligheten att få tillhöra det fria Europa. Innan den kontroversiella ryska lagen klubbades igenom var det flera ledande fotbollsspelare som tog ställning på sociala medier. Stjärnspelaren Chvitja Kvaratskhelia och målvakten Giorgi Mamardashvili skrev: “Georgia’s path is to Europe. The European way unites us!! Forward to Europe!! Peace to Georgia.”. 

Samtidigt är det politiska företrädare i Georgien som utnyttjar fotbollslagets prestation i mästerskapet för att berömma regeringens egen politik. Kakhaber Kaladze, borgmästare av Tbilisi och tidigare fotbollsspelare, höll en presskonferens efter vinsten mot Portugal där han bland annat påstod att det var tack vare den förda politiken av Georgisk Dröm som Georgien nu har en generation av duktiga fotbollsspelare. Att försöka förvränga Georgiens framgång för att framhäva sig själva visar på hur långt regeringen är beredd att gå för att befästa sin makt. 

Därför borde EU markera ännu tydligare gentemot den georgiska regimen. Påtryckningar från omvärlden kan få regeringskoalitionen att rämna och tillämpningen av lagen att bli mildare, som Mattias Svensson föredömligt skrev på Svenska Dagbladets ledarsida efter ett besök i Georgien i slutet av maj. 

EU måste markera ännu tydligare gentemot den georgiska regimen.

Hur sportsliga händelser kan forma allt från länders kultur och identitet till ekonomiska utsikter resonerar Smedjans redaktör Joakim Broman om i sin bok 1994: Sommaren som förändrade Sverige för alltid. Ett land vars identitet omformades tack vare fotbollen var Västtyskland, efter vinsten mot Ungern i världsmästerskapet 1954. Trots att laget var oseedat och fyllt av amatörer lyckades de vända ett underläge på 0-2 till en seger. Glädjen och framtidshoppet som VM-titeln skapade blev en symbol för det tyska undret som året därefter yttrade sig i att BNP-tillväxten gick från 8 till 12 procent. 

Georgiens seger mot Portugal kommer utan tvekan vara ett betydelsefullt ögonblick i den georgiska historien, och förhoppningsvis driva på den frihetsrörelse som demonstrerar för ett fritt, demokratisk och europeiskt Georgien.