Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Ekonomi Essä

Ingen vet vad Musk kommer hitta på

Ända sedan Elon Musks bud på Twitter har debattörer och journalister försökt analysera framtiden för plattformen. Alla tycks landa i olika slutsatser. Henrik Dalgard skriver om mannen som kan beskrivas som allt ifrån huvudkaraktären i en Ayn Rand roman till den perfekta vänsterkarikatyren av en miljardär.

Elon Musk ser ut att bli ensam ägare av Twitter. Foto: Wikimedia Commons.

Förra veckan accepterade Twitters styrelse entreprenören Elon Musks bud på 44 miljarder dollar. Det är ännu ett steg i en lång följetong som började med att Musk ville se en redigeringsfunktion för tweets, som sedan gick till att han blev den största aktieägaren i bolaget och nu ser ut att köpa ut Twitter från börsen och bli dess ensamma ägare. 

Efter köpet lade Musk i en intervju fram en kort men koncis vision för bolaget som är värd att citera i sin helhet:

”Free speech is the bedrock of a functioning democracy, and Twitter is the digital town square where matters vital to the future of humanity are debated,” said Mr. Musk. ”I also want to make Twitter better than ever by enhancing the product with new features, making the algorithms open source to increase trust, defeating the spam bots, and authenticating all humans. Twitter has tremendous potential – I look forward to working with the company and the community of users to unlock it.”

I USA har delar av vänstern hävdat att Musk representerar vit nationalism

De flesta skulle nog hålla med om att få bort spambotar, göra Twitters algoritmer mer transparenta och att värna yttrandefrihet är vettiga målsättningar. Det är även förslag som under en lång tid varit frekvent förekommande i debatten om sociala medier. 

Trots den relativt okontroversiella visionen har reaktionerna på Musks köp varit många och högljudda. I USA har exempelvis delar av vänstern hävdat att Musk representerar vit nationalism och kommer öppna dammluckorna så att hat och hot strömmar in på Twitter. Många inom högern har å andra sidan välkomnat Musks köp, och hoppas att det ska bli början på en återgång till riktig yttrandefrihet på nätet efter år av moderering, censur och regleringar som man menar tydligt gynnat den politiska vänstern. 

Utöver de typiskt politiskt kopplade reaktionerna har en rad kulturskribenter, teknikkännare och tyckare försökt analysera vad Musks köp egentligen kommer innebära för Twitter. Alla tycks landa i olika slutsatser. Det är en trend som inte bara syns i diskussionen om köpet av Twitter utan även om Musks person. Bara i Svenska Dagbladet har han den senaste veckan beskrivits som allt ifrån ganska korkad men det närmaste en gud människan kommit, till en egensinnig excentriker som verkar i 1800-tals liberalen John Stuart Mills anda. 

Läs också:

Att Musk person är svår att sammanfatta fick journalisten och författaren Neil Strauss erfara när han fick möjligheten att under nio månader följa Musk i både arbetet och privatlivet, något som resulterade i ett långt reportage i Rolling Stone. Enligt Strauss går det att urskilja hela nio olika sidor av världens rikaste man. Där fanns bland annat den känslosamme Musk, den humörskiftande, den ensamma, men också den visionära och den världsförbättrande. Det är troligtvis en av de stora anledningarna till varför han är så populär att skriva om, och varför många landar i olika analyser av hans köp av Twitter. Analytiker och kulturskribenter har under den senaste veckan skrivit om olika Elon Musk, det finns inget sammanhållet subjekt att tala om. 

Han kan beskrivas som en huvudkaraktär i en Ayn Rand roman. Företagsmannen vars skaparkraft ska göra människan till en multiplanitär art, utplåna klimatförändringarna och expandera gränserna för det mänskliga medvetandet. Han kan också beskrivas som den perfekta vänsterkarikatyren av en miljardär. En person med alldeles för mycket pengar och makt som till synes obrydd svassar runt mellan olika sammanhang utan koppling till verkligheten. Han kan även beskrivas som en skön tech-snubbe. Någon som sitter i Joe Rogans podcast och röker en joint, och till Neil Strauss i ett av deras många samtal säger:

”–För att förstå den grundläggande sanningen om världen, resonerar han, tror jag att man hittar den i The Onion och ibland på Reddit. Efteråt frågar han uppspelt:

– Har du någonsin sett ”Rick och Morty?”

Han kan vara en symbol för precis vad du vill att han ska vara. 

Musks persona gör honom med andra ord till ett perfekt spegelblankt objekt där tänkare och tyckares kan spegla och reproducera sina egna världsåskådningar. Han kan vara en symbol för precis vad du vill att han ska vara. 

Till skillnad från karikatyren av miljardären – kall, beräknande och med en dold agenda – är nog Elon Musk en person med olika karaktärsdrag, några bra och några mindre bra. Han är helt enkelt som de flesta, med undantaget att han har idéer som gjort honom stenrik, och har potential att förändra världen.