Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Samhälle Krönika

Carolin Dahlman: Varför vill vänstern sponsra segregation med skattepengar?

Slopade bidrag till etniska föreningar har från vänsterhåll beskrivits som rasism och som ett sätt att försvåra för invandrare. Med regeringen måste stå på sig – bidragsfinansierad segregation skadar Sverige, skriver Carolin Dahlman.

Vänsterns reaktioner på regeringens ambition att bekämpa hederskulturen visar på en fundamentalt destruktiv syn på integration. Foto: Ali Lorestani/TT

I höstbudgeten kommer regeringen att föreslå att det statliga stödet till etniska föreningar slopas. Det är bra. Sverige blir alltmer segregerat, och det är förfärligt att den toxiska uppdelningen i människor baserat på etnicitet har betalats av skattebetalarna sedan 70-talet.

Men från vänsterhåll flödar kritiken. Orden är råa. Tonen är överdriven.

”Högerkrafterna vill krossa mångfaldsvisionen”, skrev Henry Bäck på VLT:s ledarsida. Han antydde att ett indraget bidrag var ett brott mot principen om allas lika värde. 

Oklart hur.

”Nu får invandrare smaka på Johan Pehrsons blågula piska”, skrev Arbetets ledarskribent. Hon antog att syftet var att trumma in budskapet att invandrare ska veta hut. ”Sverigedemokraternas syn på invandrare som andra klassens medborgare har nu blivit hela högerns.” Hon drämde i med att regeringen verkar ha gjort det till en sport att försvåra för invandrare.

***

När Sverigedemokraterna i Göteborg föreslog ett stopp för bidrag till etniska föreningar 2017 reagerade SSU skarpt. ”Jag blir rädd och äcklad” och ”Den här motionen är ett tydligt bevis på att SD är ett rasistiskt parti”, sa ordförande Amalia Rud Pedersen.

”SD och M möter oss med armbågar och stängda dörrar”, skrev representanter för Rättvisepartiet Socialisterna och somaliska föreningar när M lade fram sitt förslag 2021.

SIOS, samarbetsorgan för etniska organisationer, påstod att föreningarna skulle ”hindras från att utöva sin egen kultur”. 

Tio djupa andetag, tack.

Att sluta betala ut bidrag är inte detsamma som att förbjuda verksamheten. Det är självklart härligt att människor samlas och gör aktiviteter. Men varför måste det betalas via skattemedel? Bilda och driv etniska föreningar, organisera er, varsågod – men gör det för egna pengar. Alla människors lika värde handlar om något värdefullare, så missbruka inte ordet. 

Bidragsstoppet är en investering i ett tryggare, enat Sverige som håller ihop.

Det är dock inte pengarna det handlar om nu. Bidragen är på cirka 19 miljoner, som delades ut till 42 föreningar 2022. Bidragsstoppet är ingen besparing i stunden för att täcka andra utgifter. Det är en investering i ett tryggare, enat Sverige som håller ihop.

Det är heller inte fusk eller skandaler som stör. Sånt har visserligen förekommit. Ryska riksförbundet spred Putinpropaganda. Turkiska riksförbundets vice ordförande skrek 2016 ”Död åt de armeniska hundarna” i ett tal. 2022 avslöjades att två azerbajdzjanska organisationer hade kopplingar till diktaturen hemmavid och den fascistiska rörelsen Grå vargarna. Riksrevisionen har avslöjat att bidrag delas ut med svaga kontroller och naiv tillit. 

Men det är inte därför bidragen ska bort. 

Problemet är att uppdelningen i grupper baserat på etnicitet skadar Sverige. De etniska föreningarna utesluter ju alla som inte har samma bakgrund, vilket är en slags diskriminering. I en tid när vi behöver samlas är bidragsfinansierad uppdelning baserat på hemland eller religion fullkomligt idiotiskt. 

I vissa delar av Rosengård är var fjärde vuxen fast i ett långvarigt bidragsberoende.

Vi lever i ett splittrat Sverige, där många nya invånare inte får jobb, pratar svenska eller accepterar klassiskt svenska värderingar. Var femte fjärdeklassare har svårigheter att läsa. Det växer fram skuggsamhällen med parallella rättssystem. Falanger med olika syn på politiken i hemlandet bråkar här. I vissa delar av Rosengård är var fjärde vuxen fast i ett långvarigt bidragsberoende, skrev Liberalernas partiledare Johan Pehrson i en artikel.

Ju större en diaspora växer sig, desto sämre blir förutsättningarna för integration i majoritetssamhället, enligt docenten i socialantropologi Aje Carlbom

Landet måste nu enas – inte delas. Det räcker inte med att stoppa bidrag till etniska föreningar. Även andra separerande stöd måste skrotas. Pengar till studieförbund och trossamfund bidrar också till segregation. Och inte bara staten, utan även kommuner och regioner behöver rensa bland bidragen.

Bidragen till etniska föreningar hade på 1970-talet syftet att gynna mångfald. Men idag behövs annat. Integrationen är undermålig. Människor far illa. 

Om folk pratar olika språk eller firar olika högtidsdagar är naturligtvis inget att uppröras över. Jag vill inte tvinga någon att assimileras. Men hedersförtryck, homofobi eller antisemitism är inte positiv mångkultur. Värderingar och en kultur som främjar öppenhet, tolerans, frihet och demokrati är värda att kämpa för. 

Prenumerera på Smedjan!

Varje lördag får du som prenumerant (gratis) ett nyhetsbrev med exklusiv text av Svend Dahl och lästips från veckan som gått. Dessutom unika erbjudanden på Timbro förlags utgivning.

Ulf Kristerssons regering gör nu vad som borde ha gjorts för länge sedan. Språkkrav för medborgarskap, obligatorisk kurs i samhällskunskap och förstärkt SFI. Det kommer reformer av bidragssystemet, med bidragstak och krav på heltidsaktivitet för försörjningsstöd. Betydligt mer behövs och det är viktigt att fortsätta stå rak och stark i förändringen. 

Lättsinnets tid är förbi. Många måste vakna – och strunta i vänsterns hetsande. Låt dem gorma. Vi andra har ett land att rädda och människor att bry oss om.