Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Ekonomi

Kommentar till Capital in the Twenty-First Century

Den franske professorn Thomas Pikettys bok CAPITAL IN THE TWENTY-FIRST CENTURY har slagit ned som en bomb och mottagits med stor uppskattning, sedan den släpptes på engelska tidigare i år. I Sverige har den inte fått riktigt samma uppmärksamhet ännu, men det kan givetvis ändras när Piketty besöker Visby och deltar i två seminarier nästa vecka i Almedalen.

Ladda ner (PDF) 449,5 KB

Sidor: 18

ISBN: 978-91-87709-43-2

Vad Thomas Piketty säger är att vi, efter en period av utjämning under 1900-talet, ser en viss ökad koncentration av inkomster och förmögenheter bland de som tjänar och äger mest. Med utgångspunkt i egna teorier förutspår han att det är en utveckling som kommer att fortsätta, och att meritokratin därför kommer att sättas ur spel (förmögenheter kommer att ärvas i ökad utsträckning, varför det kommer att spela allt större roll vem man föds som, snarare än vad man gör). Kapitalismen kommer alltså att förstöra sig själv, på lite sikt.

För den som vill veta mer om Thomas Pikettys prognoser och förslag så ger Timbro nu ut två granskningar av hans bok, skrivna av Jacob Lundberg (doktorand i nationalekonomi vid Uppsala universitet) respektive av Karl Harmenberg och Gustaf Lundgren (doktorander vid Stockholms universitet respektive vid Handelshögskolan i Stockholm).

Här är den skriven av Jacob Lundberg

För att läsa hela pressmeddelandet klicka här