Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Utblick Krönika

Fredrik Segerfeldt: Ett sagolikt angrepp på Moskva

Ukrainas drönarattack mot det ryska bombflyget var inte bara ett uttryck för modern och högteknologisk krigföring. Den var också en referens till mytologin som hela kriget handlar om, skriver Fredrik Segerfeldt.

Ukrainska drönare slog häromdagen ut stora delar av det ryska strategiska bombflyget. Foto: Ukrainian Security Service via AP

Med hjälp av drönare byggda i Ryssland mitt framför ögonen på myndigheterna och transporterade i lastbilar med tak som kunde fjärröppnas lyckades Ukraina slå ut en stor del av det ryska strategiska bombflyget. Det var inte bara en operation som tagen ur en actionrulle, det var också ett uttryck för den nya sortens krigföring.

Det var dock inte första gången som en Kyivbaserad härskare kunde besegra andra östslaver med hjälp av små eldbärande farkoster. Ty det skedde redan för över tusen år sedan.

Det hela började med vikingen Ingvar. I mitten av 900-talet var han furste i Kyiv och hade problem med sina hirdmän, som krävde mer betalt. Han begav sig därför till en av de skattskyldiga stammarna i trakten, drevljanerna, och krävde in pengar av dem. Eftersom drevljanerna redan hade betalat skatt det året blev de upprörda och dräpte Ingvar. Detta genom att binda fast honom i två nedböjda björkar som släpptes och slet kroppen i två.

När härskaren i Kyiv var död föreslog drevljanerna att Ingvars änka, Helga, skulle gifta sig med deras ledare som därmed skulle kunna ta över makten i riket. De tänkte att en vän kvinna skulle vara maktlös och medgörlig. Ack vad de bedrog sig.

Helga började med att tacka ja, men lät samtidigt begrava en första grupp drevljanska budbärare levande och bränna inne en andra. Hon begav sig därefter till sin döde makes grav där hon lät 5 000 drevljaner supa sig redlösa så att hennes män kunde dräpa dem.

Detta räckte dock inte som hämnd för Helga. Efter att ha erövrat nästan hela drevljanernas land var det till slut bara huvudstaden Iskorosten kvar. Helgas trupper belägrade staden men invånarna vägrade ge upp. Efter ett år kom Helga därför med ett erbjudande om att drevljanerna kunde köpa sig fria med en liten skatt. Om de bara skickade tre duvor och tre sparvar för varje hus i staden så var de kvitt. De blev överlyckliga över lösningen och gjorde som hon sa.

Fåglarna flög av instinkt tillbaka till sina bon och satte på så sätt eld på staden, som brann ner till grunden.

Helga gav sedan order om att vid varje fågel knyta en bit svavel och en bit tyg, sedan tända eld på dessa och släppa iväg fåglarna. Dessa flög av instinkt tillbaka till sina bon och satte på så sätt eld på staden, som brann ner till grunden med invånare och allt.

Ingvar och Helga är inga dussinfigurer i den östslaviska historien och mytologin. På ryska heter Ingvar Igor, på ukrainska Ihor. Han var påstådd son till den mytiske skandinaven Rurik som sägs ha grundat den ätt som styrde Ryssland fram till 1500-talet. Problemet för ryssarna är att det var i Kyiv och inte i Moskva, som inte skulle komma att grundas förrän flera hundra år senare, som Ingvar var furste.

Prenumerera på Smedjan!

Varje lördag får du som prenumerant (gratis) ett nyhetsbrev med exklusiv text av Svend Dahl och lästips från veckan som gått. Dessutom unika erbjudanden på Timbro förlags utgivning.

Helga är ännu viktigare. På ryska heter hon Olga och på ukrainska Olha. Hon var den första östslaviska härskaren som kristnades och är ett helgon i den rysk-ortodoxa kyrkan. Dessutom var hon farmor till den furste som kristnade Kyiviket, Valdemar (Volodymyr, Vladimir).

Det är om detta ursprung från tidig medeltid som kriget i Ukraina handlar. Moskoviterna menar att deras rötter ligger i ett annat land och att detta land därför tillhör dem. Ukrainarna håller inte med. Och att de lyckas knäppa ryssarna på näsan med en så tydlig blinkning till en av grundarmyternas mest fantasifulla berättelser gör den senaste militära operationen än mer sagolik.