Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Samhälle Krönika

Kajsa Dovstad: Låt farsan Johan Pehrson rädda barnen

När Liberalernas partiledare väl tände grillen, glödde den starkt för de utsatta barnen, skriver Kajsa Dovstad.

Det hettade till ordentligt mellan Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under TV 4:s partiledardebatt i Eskilstuna under torsdagen. Foto: Christine Olsson / TT. 

 

Nej, han var inte bäst i första halvlek, Liberalernas partiledare. TV4:s 30 sekunders-format passar inte riktigt den lite yviga villapappan, som i inledningen försökte sig på en ideologisk dust mot Nooshi Dadgostar. Replikskiften på en halv minut gör inte liberalismen rättvisa, och räcker inte helt för att dra fram det otäcka i Vänsterpartiets socialism. Så i början var behållningen oneliners från Åkesson, Kristersson och Andersson. En hel del kändes igen från gårdagens statsministerduell. 

Tyvärr lyckas Magdalena Andersson komma undan bättre i det snabba formatet. Det märks inte att hon mest går på tomgång och hennes lite douchiga stil slipas ner. Hon påpekar att hon samtalar med kreddiga makthavare i Bryssel, men Ulf Kristersson hinner inte förklara hur nedlagd kärnkraft skapar den ”krigsvinter” vad gäller elpriser Magdalena Andersson både är skyldig till och vill ha förtroende att leda folket igenom. 

Det blev inte bättre av att programledarna inledde med att slå fast att det finns olika förklaringar till att elpriserna är så höga. Som om det inte finns två stora bidragande orsaker: Att svensk kärnkraft lagts ner i förtid och Rysslands krig mot Europa. Magdalena Andersson kan inte lastas för Putins handlingar, men hon kan heller inte skylla på dem. Hon har ansvar för att Socialdemokraterna har lagt ner fullt fungerande kärnkraftverk. 

Miljödelen handlade, märkligt nog, till stor del om sill, och det minskade beståndet i Östersjön. Ulf Kristersson bottnade bäst i fråga, vilket kanske var lite överraskande för den breda publiken. Överhuvudtaget framstår just nu Kristersson som mer påläst och engagerad än någonsin. 

Märta Stenevi gjorde sin bästa debatt hittills i valrörelsen, men trycker lite för mycket på att det är högre bidrag som ska hjälpa utsatta barn. Det blir inte riktigt trovärdigt när oppositionen kan kontra med att det allra bästa är om föräldern jobbar.

Magdalena Andersson kan inte lastas för Putins handlingar, men hon kan heller inte skylla på dem.

Kanske tändes Johan Pehrsons inre grill av att ordet ”barn” nämndes så många gånger. Tillslut glödde han starkast av alla, och det märks verkligen att han brinner för att ge alla barn bra livschanser.

Bort med ”as som ger barn pistoler”. Tredubbla straffen. Inför en ny socialtjänstlag. Både hårdhandskarna och Lovikkavantarna liksom flög omkring, det gnistrade, var konkret och ideologiskt på samma gång. Innehöll en röd tråd, men framförallt en röd linje. Mot den samhällsutveckling vi nu ser, där gängen hotar människors frihet, där kriminella inskränker marknadsekonomin, det fria företagandet och tryggheten i förorten. 

Johan Pehrson hann inte ens få in kvällens mest förväntade höger. Under dagen spreds en video där den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Linda Snecker under ett tal i den utsatta förorten Skäggetorp i Linköping varnade för att Liberalerna ”vill tvångsomhänderta era tvååringar om de inte pratar perfekt svenska”. Ett grovt övertramp i vanliga fall, men rent ut sagt farligt i en tid där svensk socialtjänst är föremål för rena desinformationskampanjer i syfte att försämra förtroendet bland föräldrar med utländsk härkomst. Nooshi Dadgostar har heller inte tagit avstånd från Sneckers uttalanden, utan tvärtom försvarat dem. För det demokratiska samhällets skull hade det varit bra om ämnet behandlades på bästa sändningstid, men de grundläggande skiljelinjerna framkom ändå.

Johan Pehrson visade att han är mer än killen som står och snackar vid grillen. Han är farsan som håller pli på ungarna och bjuder dem på korv.

Läs också: