Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Samhälle Krönika

David Ahlin: Så kan Märta Stenevi rädda Miljöpartiet

Efter sex år i regering med Socialdemokraterna behöver Miljöpartiet en nytändning. Partiets nya språkrör Märta Stenevi borde blicka mot Tyskland och Österrike när hon stakar ut partiets kurs framåt. Erbjud mer hopp och framtidstro och mindre skuld och skam, skriver Smedjans krönikör David Ahlin.

I helgen valdes Märta Stenevi till nytt språkrör för Miljöpartiet.
Foto: Jessica Gow/TT

I den senaste väljarundersökningen i Tyskland har De gröna stöd av 20 procent av väljarna och partiet är klar tvåa efter CDU/CSU. I höst är det val till Förbundsdagen och många spår att De gröna blir ny koalitionspartner till de tyska Kristdemokraterna. I Sverige är läget ett annat. Väljarstödet för Miljöpartiet ligger omkring fyra procent. Och detta samtidigt som miljö- och klimatfrågorna har flyttat in både i samhällsdebattens centrum och i företagens styrelserum.

Ledande kapitalförvaltare flyttar om innehav från företag som producerar fossila bränslen till de som är med och löser klimatutmaningarna.

I dag är klimatomställningen och hållbarhetsfrågorna strategiska nyckelfrågor för vd:ar och bolagsstyrelser. Ledande kapitalförvaltare flyttar om innehav från företag som producerar fossila bränslen till dem som är med och löser klimatutmaningarna. Energi från sol och vind blir mer konkurrenskraftig för varje år. Detsamma gäller vätgas och biogas. Investeringar i tekniska innovationer, pådrivna av ambitiösa politiska mål som EU:s gröna giv, håller på att åstadkomma en energirevolution inom näringslivet.

Miljöpartiet har sedan 2014 gjort nytta som grön pådrivare i regeringen och har bidragit till att Sverige ligger i framkant och håller tempo i det globala skiftet bort från fossila bränslen. Både den svenska Klimatlagen och Fossilfritt Sverige har haft, och fortsätter att ha, avgörande betydelse för industrins omställning. Den säkrar framtida spets och konkurrenskraft.

Miljöpartiet har åstadkommit en del bra resultat. Men i stället för att vinna ökat stöd, tappar Miljöpartiet både väljare, och förtroende, i partiets enda riktiga profilfråga.

En teknikoptimistisk grön höger växer fram som säger att förändring är möjlig.

Samtidigt visar mätningar att allt fler tycker att Moderaterna och Centerpartiet har bra och relevant miljö- och klimatpolitik. Medan ledande miljöpartister tycker att vi borde sluta resa till europeiska huvudstäder lägger Moderaternas och Centerpartiets klimatpolitiker mer betoning på de tekniska framstegen och de nya möjligheterna att göra en snabb omställning till en fossilfri kunskapsekonomi. En teknikoptimistisk grön höger växer fram som säger att förändring är möjlig.

Miljöpartister i Sverige har länge blickat mot sina tyska partivänner för inspiration, men Miljöpartiet har inte klarat av att både hantera regeringssamarbetet med Socialdemokraterna och samtidigt genomdriva en nödvändig förnyelse av partiets politik och identitet. Partiet har fortfarande svårt att nå icke-akademiker utanför universitetsstäderna.

De Gröna i Tyskland borde vara en inspirationskälla om Miljöpartiet vill återfå väljarnas företroende. Foto: Shutterstock

I september 2013 gjorde De gröna i Tyskland ett dåligt val. I valrörelsen hade partiet drivit ”Veggie Monday”, ett förslag om en obligatorisk helt vegetarisk dag i alla offentligt drivna kök i Tyskland. Förslaget blev utskällt och cementerade bilden av De gröna som ett aktivistiskt förbudsparti som ägnade sig åt symbolpolitik, och som inte tror på företag och ekonomisk tillväxt.

Efter valbesvikelsen bestämde sig partiet för att göra ett omtag och försöka skaka av sig denna bild. Man försökte att på djupet förstå vilka barriärer som hindrade klimatengagerade väljare att rösta på partiet. Den nya önskade positionen som man började jobba emot betonade mer teknikoptimism, att mer bejaka möjligheterna med innovation och nya tekniska lösningar, och att förmedla mer av hopp och tillförsikt.

De gröna i Tyskland har också steg för steg lyckats bredda partiet.

De gröna i Tyskland har också steg för steg lyckats bredda partiet och vunnit förtroende på fler politikområden som välfärd och social rättvisa, jobb och sysselsättning. En del i strategin har varit ett närmare samarbete med både fackliga organisationer och näringslivet utifrån analysen att partiet kan påverka samhällsutvecklingen mer effektivt genom förtroendefulla samarbeten än genom hård konfrontation.

Sedan är det självklart lättare att genomföra en förändringsresa i opposition. Många väljare börjar nu tröttna på den stora koalitionen mellan CDU/CSU och Socialdemokraterna och ser ett intressant alternativ i de Gröna.

Ytterligare en faktor bakom De grönas styrka i Tyskland är det annorlunda partilandskapet. De gröna i Tyskland har färre vassa konkurrenter på vänstersidan av politiken. Det tyska vänsterpartiet Die Linke har i alla fall tidigare varit mindre fokuserade på miljö- och klimatfrågorna. Det liberala partiet FDP har främst fokuserat på ekonomiska frågor. Ett liberalt grönt parti som Centerpartiet saknas. Och de tyska Socialdemokraterna har ihärdigt försvarat den tyska kolindustrin.

Ett svårare utgångsläge i Sverige alltså. Här är det trängre om utrymmet.

Det är såklart helt och hållet upp till Miljöpartiets medlemmar hur de vill utveckla sitt parti och vilken väg de vill välja framåt. För min del så tror jag att det tyska exemplet ändå är intressant att studera.

Så blicka mot Tyskland. Men också mot Österrike och Stockholm. Bjud på mer av hopp och framtidstro. Mindre av skuld och skam. En mindre aktivistisk invandringspolitik. Våga kliv ut ur Socialdemokraternas skugga och öppna för att samarbeta både åt höger och vänster, med resultatet av politiken i fokus. Det tror jag är några av ingredienserna för att åstadkomma en vändning även i Sverige.