Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Samhälle Krönika

ADHD-förslaget fick utstå hård kritik – sedan blev det vänsterpolitik

När Moderaterna i Region Stockholm föreslog att barn och unga i utsatta områden skulle erbjudas snabbtest för ADHD utmålades det som stigmatiserande och ett slag i luften. I tysthet vill nu vänsterstyret i Region Stockholm göra samma sak, skriver Carl Albinsson.

Aida Hadzialic (S), regionstyrelsens ordförande i Region Stockholm, var en av dem som kritiserade M:s ADHD-förslag i valrörelsen. Foto: Marko säävälä/TT

I valrörelsen 2022 föreslog Moderaterna i Region Stockholm att barn och unga i utsatta områden skulle erbjudas snabbtest för ADHD. Syftet med förslaget var att fånga upp den underdiagnostisering som finns i länets utsatta områden och därmed motverka kriminalitet och utanförskap. Trots att förslaget var frivilligt och evidensbaserat mötte det hård kritik.

Centerpartiets Annie Lööf skrev på Facebook att hon knappt trodde att det var sant och hennes partikollega Anders W. Jonsson menade att förslaget vittnade om en märklig människosyn.

Även Socialdemokraterna var kritiska till förslaget. Aida Hadzialic (S), som i dag styr Region Stockholm, kallade förslaget för ett slag i luften. Hon fick stöd av Miljöpartiets Märta Stenevi som menade att Moderaterna hade presenterat ett slarvigt och okunnigt förslag som klumpar ihop barn i utsatta områden.

I den mediala rapporteringen beskrevs förslaget som stigmatiserande.

Tonläget från vänstersidan var mycket uppskruvat. Eftersom jag jobbade för Moderaterna i Region Stockholm vid den här tiden och var delaktig i arbetet med förslaget minns jag drevet. I den mediala rapporteringen beskrevs förslaget som stigmatiserande och många moderater runt om i landet tog avstånd.

Det var möjligen naivt av mig att tro att media och våra politiska motståndare inte skulle ta chansen att fultolka förslaget mitt i en valrörelse. Men jag trodde faktiskt att fakta skulle trumfa politisk retorik.

Givet den hårda retoriken från vänstersidan för ett år sedan blev jag en smula häpen när jag under gårdagen läste igenom det budgetförslag som vänsterstyret i Region Stockholm har lagt fram. Förutom skattehöjningen och dyrare SL-kort fanns ett intressant stycke på sidan 24:

En hög andel av de personer som hamnar i kriminalitet har vissa neuropsykiatriska diagnoser. Genom att tidigt fånga upp unga i riskzon och tillhandahålla stöd och habilitering, kan Region Stockholms insatser bidra till en lyckad skolgång och därmed också andra livschanser. Det kan även finnas behov av psykiatriskt stöd och behandling för avhoppare som levt med omfattande våld i sin närhet.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet erkänner alltså att neuropsykiatriska diagnoser (exempelvis ADHD) är en riskfaktor för kriminalitet och vill tidigt fånga upp problemet och erbjuda stöd. Den enda tydliga skillnaden mot Moderaternas förslag är att det inte riktar sig till utsatta områden, men i praktiken kommer det att bli effekten eftersom det är där underdiagnostiseringen är som störst.

Under Socialdemokraternas ledning kommer alltså regionen att genomföra det som Moderaterna presenterade i valrörelsen.

Under Socialdemokraternas ledning kommer alltså regionen att genomföra det som Moderaterna presenterade i valrörelsen. Hittills har jag dock inte noterat några indignerade inlägg i sociala medier om hur detta vittnar om en märklig människosyn eller att det är ett slag i luften. Kanske beror det på att inriktningen är i linje med Socialstyrelsen nya riktlinjer för vård av ADHD som presenterades förra hösten. Då lyfte myndigheten bland annat vikten av tidiga insatser och pekade på underdiagnostiseringen hos personer med annat förstaspråk än svenska.

Även om det är hyckleri att vänsterstyret i Region Stockholm nu genomför en politik som man kritiserade så hårt för ett drygt år sedan, är det bra att fakta till slut vinner över retorik.

Prenumerera på Smedjan!

Varje lördag får du som prenumerant (gratis) ett nyhetsbrev med exklusiv text av Svend Dahl och lästips från veckan som gått. Dessutom unika erbjudanden på Timbro förlags utgivning.

Barn med odiagnostiserad ADHD behöver hjälp tidigt för att klara skolan och undvika att hamna i kriminalitet eller utanförskap. Personer med ADHD-diagnoser är kraftigt överrepresenterade på landets anstalter och om satsningen i budgeten kan förebygga att fler ungdomar i Stockholms län sugs in i gängens nät är mycket vunnet.

Dessutom är det inte första gången som Socialdemokraterna byter fot och låtsas som att det regnar. Förmågan att tvärvända tycks vara själva kärnan i den moderna socialdemokratiska ideologin.