Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Samhälle Åsikt

Nu blir Europa frånåkt – igen

Många menar att självkörande bilar ligger långt in i framtiden. Men i flera amerikanska storstäder är självkörande taxibilar numera en realitet. Tekniken utvecklas snabbt och som vanligt har Europa på grund av regleringar hamnat på efterkälken, skriver Mathias Sundin.

En av Waymos robottaxibilar i Austin. Huvudstaden i Texas är en av allt fler amerikanska storstäder där det idag är möjligt att ta en självkörande taxi. Foto: Bob Daemmrich/ZUMA Press Wire/Shutterstock

Waymo utför över 200 000 betalda taxiresor varje vecka – utan förare. Teslabilar har kört ungefär en halv miljard mil helt själva. Utvecklingen av självkörande bilar går snabbt framåt, men hinder kvarstår innan vi har bilar som klarar att köra oss var som helst utan mänsklig övervakning. För Waymos bilar kör bara inom några utvalda städer och Teslas bilar kräver att en människa övervakar körningen och är beredd att ta över. 

Det finns i dagsläget två förhållningssätt för att nå helt autonoma fordon. De representeras av de här två bolagen, så vi kan kalla dem modell Tesla och modell Waymo. Eller varför inte modell Tesla och modell Alla andra. För Tesla är ensam i sin approach.

Modell Waymo innebär bilar som är specialutrustade med extra sensorer, som radar och lidar, en teknik som använder laserpulser för att mäta avstånd och ta in omgivningen. Till det kommer förskapade högupplösta 3D-kartor, som är en referenskarta som bilen matchar mot i realtid. Nackdelen är att kartorna måste hållas ständigt uppdaterade. Alla som kört bil i en stad vet ju hur ofta vägarbeten och olyckor påverkar trafiken. Här används molnuppkoppling där bilarna uppdaterar centrala servrar med ny information och får uppdateringar om ändringar.

Tesla menar att denna modell inte är hållbar. Dels är sensorer och extrautrustning dyrt. Waymo har inte delat med sig av kostnaden, men den bedöms ligga på en till tre miljoner kronor per bil. Inte heller kan en Waymobil köra utanför sitt designerade område. Sätts den ner på en landsbygdsväg någonstans kommer den ingenstans och att ha uppdaterade, detaljerade HD-kartor för alla vägar i hela världen skulle vara mycket kostsamt.

Därför har Tesla valt en annan väg. Man har tagit bort nästan alla sensorer ur bilen och satsar på kameror, som sitter på flera ställen runt bilen. Videobilderna som kommer in används för att träna en AI som lär sig att se och förstå vad som händer kring bilen. Lyckas man med detta så krävs alltså ingen karta eller någon förkunskap om hur en väg ser ut. Den klarar lika bra att köra i centrala New York eller vid Faxälvens strand. Utan extrautrustning blir bilen också mycket billigare.

På kort sikt har modell Waymo lyckats komma längst i att faktiskt erbjuda förarlösa resor mot betalning. 

Vilken modell kommer vinna? Det är såklart svårt att säga. På lång sikt framstår modell Tesla som klart mer skalbar med billigare bilar som kan köra var som helst. På kort sikt har modell Waymo lyckats komma längst i att faktiskt erbjuda förarlösa resor mot betalning. Tjänsten finns nu i Phoenix, San Francisco, Austin och Atlanta och håller på att expandera till Los Angeles, Las Vegas, San Diego, Washington och New York. Dessutom kanske även Tokyo, som första marknad utanför USA. Waymos modell går även från klarhet till klarhet i Kina, men inte via Waymo utan inhemska bolag som Baidu. Som dessutom menar att de inom ett år eller två kommer att vara lönsamma på enskilda marknader.

Det stora frågetecknet är när Tesla kommer ha en tillräckligt bra AI för att kunna plocka bort ratten och erbjuda en robotaxitjänst, likt Waymo. Elon Musk har i tio år kommit med årliga förutsägelser om att full autonomi är ett till två år bort. Nu är han så säker på sin sak att Tesla i höstas visade upp en framtida Cybercab – utan ratt! – som ska lanseras 2026. Ett första steg är att Tesla i år släpper sin tjänst i Austin och där alltså kommer konkurrera med Waymo.

Musk är tidsoptimist, men det är ingen smart idé att i det långa loppet betta mot honom.

Musk är tidsoptimist, men det är ingen smart idé att i det långa loppet betta mot honom. Jag tror personligen att Teslas modell är långsiktigt bättre än Waymos, men frågan är som sagt om de lyckas utveckla sin AI snabbare än vad Waymo expanderar och kostnaderna för extrautrustningen sjunker. Personligen tror jag det. För att lära ett neuralt nätverk att bli bättre krävs stora mängder bra data. Teslabilarna pumpar in överlägset mer data än vad Waymo eller någon annan är i närheten av. Sedan krävs tusentals processorer och riktigt duktiga AI-ingenjörer, vilket Tesla också har. Dessutom händer mycket inom stora språkmodeller och generativ AI:s förmåga att förstå bilder och videos, vilket borde göra det lättare för Tesla att nå fram.

Men det kan bli så att detta ändå tar för lång tid och Waymo, Baidu och de andra hinner expandera och bli tillräckligt stora i och i närheten av städerna för att deras affärsmodell är överlägsen och Tesla fortsätter förlora pengar på sin AI-utveckling.

Jag överlåter med varm (och osynlig) hand till marknaden att avgöra vilken modell som är bäst.

Prenumerera på Smedjan!

Varje lördag får du som prenumerant (gratis) ett nyhetsbrev med exklusiv text av Svend Dahl och lästips från veckan som gått. Dessutom unika erbjudanden på Timbro förlags utgivning.

EU då? Där ser vi inga självkörande bilar i nivå med vad som rullar på vägarna i USA och Kina. I vanlig ordning är det regleringar som är orsaken. Att få tillstånd att lansera självkörande fordonstjänster i EU är en omfattande process i flera steg. I Kina finns ingen tillståndsprocess som gäller hela landet, men man har varit generös med stora pilotprojekt i flera städer. I USA finns det inte heller på federal nivå tillstånd eller förbud, utan det är upp till delstaterna att bestämma. I EU måste fordonet och dess system typgodkännas på EU-nivå, och dessutom måste varje medlemsland där tjänsten ska vara verksam ha relevanta trafikregler på plats.

Resultatet är att europeiska Tesla-ägare i dag endast har tillgång till en begränsad version. Till exempel måste automatiska filbyten i EU initieras av föraren med blinkersspaken och sker bara på motorväg​, till skillnad från i USA där bilen kan utföra filbyten själv på alla typer av vägar. Autonom körning på stadsgator, stopp vid trafikljus och självbroms vid stoppskyltar, är inte aktiverade i EU-versionen av mjukvaran. Waymo siktar som sagt på att expandera till Japan under 2025, men har av regleringsskäl inte några kända planer för EU.

En förändring tycks dock vara på gång inom EU. Man siktar på att möjliggöra nivå 4-fordon (förarlös körning i avgränsade områden) för att ta fram enhetliga regler så att ett autonomt fordon godkänt i ett land erkänns i hela unionen.

Vi ser ett pyrande intresse inom EU för att avreglera och göra regler enklare att följa. Här har vi ett utmärkt exempel som våra svenska representanter mer än gärna får sätta tänderna i.