Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Lafferkurvan

Lafferkurvan är ett diagram som visar sambandet mellan skattesats och skatteintäkter. Det används för att illustrera att sänkt skatt ibland kan ge ökade skatteintäkter.

Varifrån kommer Lafferkurvan?

Lafferkurvan är döpt efter ekonomen Arthur Laffer som sägs ha ritat kurvan på en servett under en middag i Washington 1974. Laffer noterade att skatteintäkterna borde vara noll om skattesatsen är antingen 0 eller 100 procent och postulerade ett bågformat utseende mellan dessa extrempunkter. Därmed finns det alltid en punkt där en skattehöjning inte längre leder till ökade skatteintäkter.

Hur ser Lafferkurvan ut?

Så här ser Lafferkurvan för höginkomsttagares skatt i Sverige ut, med rimliga antaganden om hur mycket inkomsterna ökar när skatten sänks. Läs mer i rapporten ”Lafferkurvans återkomst”.

https://timbro.se/app/uploads/2017/12/lafferkurva.png
Den horisontella axeln visar den totala marginalskatten.

Av diagrammet framgår att den statliga inkomstskatten troligen kan avskaffas utan intäktsbortfall för staten. Den totala marginalskatten (inräknat arbetsgivaravgifter och moms) skulle då sjunka till 58 procent.

En längre föreläsning om teorin och forskningen bakom Lafferkurvan:

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Youtube. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Youtube
Gå till Youtube

Lär dig mer om skatter

Boken Allt du behöver veta om skatter förklarar lättförståeligt hur marginalskatter, arbetsgivaravgifter, moms, miljöskatter och bolagsskatt fungerar.