Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Marginalskatt

Marginalskatten är skatten på den sist intjänade kronan. Höga marginalskatter gör att det lönar sig mindre att jobba en timme extra, skaffa en längre utbildning eller anstränga sig lite ytterligare på jobbet.

Sveriges marginalskatter

Så här ser Sveriges inkomstskatt för arbetsinkomst ut 2019:

Om man räknar med konsumtionsskatter (främst moms) och arbetsgivaravgifter får man den effektiva marginalskatten, som ser ut så här:

För månadslöner upp till 43 000 kr påverkar även socialförsäkringsförmåner, till exempel den allmänna pensionen, utbytet av att arbeta.

Höginkomsttagares marginalskatt

Den effektiva marginalskatten på höga inkomster i Sverige är 75 procent. Det räknas ut så här: Vid 100 kr i löneökning är arbetsgivaravgifterna 31 kr, inkomstskatten 60 kr (statlig inkomstskatt med värnskatt 25 procent, genomsnittlig kommunalskatt 32 procent och utfasat jobbskatteavdrag 3 procent) och konsumtionsskatterna 8 kr (19 procent av 40 kr). Totala skatter är därmed 99 av arbetsgivarens kostnad på 131 kr, alltså 75 procent. Läs mer här.

Det förklaras också i den här filmen:

Marginalskatter i världen

Hur ser det ut i andra länder? Det undersökte vi i rapporten ”Världens högsta marginalskatt – en jämförelse av marginalskatterna i 31 länder”.

Ladda ned

Diagrammen ovan går att ladda ned i Excelformat här.