Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Marginalskatt

Marginalskatten är skatten på den sist intjänade kronan. Höga marginalskatter gör att det lönar sig mindre att jobba en timme extra, skaffa en längre utbildning eller anstränga sig lite ytterligare på jobbet.

Sveriges marginalskatter

Så här ser Sveriges inkomstskatt för arbetsinkomst ut 2021:

Ladda ner diagrammet i Excel.

Om man räknar med konsumtionsskatter (främst moms) och arbetsgivaravgifter får man den effektiva marginalskatten, som ser ut så här:

Ladda ner diagrammet i Excel.

För månadslöner upp till 46 000 kr påverkar även socialförsäkringsförmåner, till exempel den allmänna pensionen, utbytet av att arbeta.

Höginkomsttagares marginalskatt

Den effektiva marginalskatten på höga inkomster i Sverige är cirka 73 procent. Det räknas ut så här: Vid 100 kr i löneökning är arbetsgivaravgifterna 31 kr, inkomstskatten 55 kr (statlig inkomstskatt 20 procent, genomsnittlig kommunalskatt 32 procent och utfasat jobbskatteavdrag 3 procent) och konsumtionsskatterna 8 kr (cirka 20 procent av 40 kr). Totala skatter är därmed 95 av arbetsgivarens kostnad på 131 kr, alltså 73 procent. Läs mer i rapporten Efter värnskatten.

Det förklaras också i den här filmen (där även värnskatten ingår):

Marginalskatter i världen

Hur ser det ut i andra länder? Det undersökte vi i rapporten “Efter värnskatten”:

Siffror för 2019 (samt Sverige 2020 för jämförelse). Ladda ned diagrammet i Excel.

Högsta marginalskatten historiskt

Så här har den effektiva marginalskatten på höga inkomster sett ut sedan 1950:

Ladda ned diagrammet i Excel.