Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Arbetsmarknad

Konsten att skapa problem – JämOs kamp mot sexuella trakasserier

Olika undersökningar om förekomsten av sexuella trakasserier på arbetsplatserna har fått stort genomslag i jämställdshetsdebatten de senaste åren. Successivt har kampen mot sexuella trakasserier trappats upp och i dag anser JämO att det, tillsammans med lönediskriminering, är den viktigaste frågan de har att arbeta med.

Ladda ner (PDF) 3,5 MB

Sidor: 23

Men hur tillförlitliga är dessa undersökningar? I denna rapport granskar skribenterna Marie Söderqvist och Susanna Popova flera av de studier som utgör underlag för JämOs hållning.

Det visar sig att de har betydande metodologiska och statistiska brister. Inte minst är definitionen flytande av vad sexuella trakasserier egentligen är. I undersökningen nämns exempelvis ovälkomna sexuella anspelningar, blickar, gester och tilltal oavsett om det skett enbart en gång eller om det upprepats.

Gränsen mellan vanligt mänskligt samspel och trakasserier löses upp, liksom gränsen mellan enklare förlöpningar och grova övergrepp.