Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Arbetsmarknad

Sveriges utanförskap växer när fackförbunden vägrar släppa in de mest utsatta på arbetsmarknaden. Många nyanlända saknar gymnasieutbildning samtidigt som Sverige bara har fem procent enkla jobb och världens högsta ingångslöner. Den svenska modellen står också inför stora utmaningar när allt fler småföretagare väljer bort kollektivavtal. Dessutom är egenföretagare nu överrepresenterade bland låginkomsttagare, trots att de i genomsnitt arbetar betydlig mer än anställda. Inom området arbetsmarknad arbetar vi för en mer modern, dynamisk och inkluderande arbetsmarknad.

Albin Zettervall

Arbetsmarknadsansvarig

Arbetsmarknadsansvarig

Visa alla (62) Briefing paper (12) Essä (6) Nyhet (10) Rapport (34)
Laddar...

Efter Tesla

Fackets strid mot Tesla är den mest utdragna i modern tid, där varken företaget eller de anställda är intresserade av ett kollektivavtal. Istället är det andra företag och privatpersoner som…

Höjda golv och resta murar

Tusentals undersjuksköterskor, kockar och städare har under 15 års tid kommit till Sverige för att arbeta. De bidrar med tiotals miljarder till svensk BNP och till svenska skatteintäkter varje år.…

Arbetslinje eller bidragslinje?

Högre a-kassa ger högre arbetslöshet, och Sverige har alltför hög arbetslöshet. I den här rapporten granskar Oliver Rykatkin vilka förslag för a-kassan riksdagspartierna har lagt under perioden 2015–2022, och beräknar…

18 000 fler i arbete

Sänkningen av arbetsgivaravgifterna 2007 gav 6 000-10 000 nya jobb, men sysselsättningseffekten har underskattats kraftigt, visar en ny granskning av Sven-Olov Daunfeldt, Anton Gidehag och Niklas Rudholm.

Samtal: Medborgarlön efter corona?

Innebär coronapandemin att vi kommer ett steg närmare medborgarlön? Caspian Rehbinder och Karin Svanborg-Sjövall diskuterar en fråga som engagerar och splittrar både till höger och vänster.

Misslyckandet

Regeringens löften om bl a en 90-dagarsgaranti för unga, EU:s lägsta arbetslöshet och höjt förtroende för Arbetsförmedlingen infriades inte. Caspian Rehbinder och Isak Kupersmidt skriver om varför Ylva Johanssons tid som arbetsmarknadsminister blev ett misslyckande.

#Arbetsförmedlingen

Flexicurity på svenska

#22 | Arbetslöshetsförsäkringen ska enligt Januariavtalet reformeras i linje med en flexicuritymodell. Välfärdsekonomen Andreas Bergh skriver om vilken typ av reformer som skulle öka både flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden.

Ohållbara argument mot arbetskraftsinvandring

Arbetskraftsinvandring bidrar med stora värden till ekonomin och företagens kompetensförsörjning. Men Socialdemokraterna går till val på att avveckla den svenska modellen för arbetskraftsinvandring och kraftigt begränsa möjligheten att arbeta i Sverige. I den här rapporten granskar Caspian Rehbinder fyra argument som lyfts mot arbetskraftsinvandring.

#Arbetskraftsinvandring

Barnledighet – en kvinnofälla för medelklassen

Sveriges föräldraledighet framhålls ofta som en förebild och jämställdhetsreform. I verkligheten visar den sig missgynna kvinnors karriärer, löneutveckling och arbetskraftsdeltagande. Dessutom är den dyr i förhållande till andra länder, och kostnaderna växer stadigt. I den här rapporten har Dennis Avorin granskat de vanligaste argumenten för Sveriges generösa föräldraledighet.

1 2 3 4