Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Vi stödjer familjen Ahmadi

Tillsammans med ungdomsförbund och studentorganisationer startar Timbro en insamling till familjen Ahmadi som precis har blivit utvisad från Sverige. Målet: att ersätta dem för statens kontraktsbrott.

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Youtube. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Youtube
Gå till Youtube

I fem år har familjen Ahmadi bott i Sverige. De kom hit från Iran 2011 som arbetskraftsinvandrare. Pappan Mehdi Ahmadi var urmakare, ett bristyrke. Men när han efter fyra års arbete ansökte om permanent uppehållstillstånd blev det avslag. Skälet? Han hade tjänat 180 kronor för lite i månaden i fem månader.

Trodde man. Men Migrationsverkets uppgifter stämde inte.

– Migrationsverket tittade på fel kollektivavtal. Mehdi hade aldrig tjänat för lite, säger Lydia Wålsten på Timbro som flera gånger träffat familjen.

Men trots att fackförbundet intygat att Mehdi Ahmadi har tjänat tillräckligt kommer Migrationsöverdomstolen inte ompröva beslutet. Familjen måste lämna Sverige inom två veckor.

Familjen mår väldigt dåligt. De var säkra på att få stanna eftersom de följt alla regelverk. Mamman har precis startat eget företag i S:t Persgallerian. Den äldsta sonen har just börjat läsa till ingenjör på KTH. Bortsett från att de blivit berövade sin framtid i Sverige har deras ekonomi slagits i spillror eftersom de satsat sina pengar på ett företag de inte kommer få driva.

Familjen orkar inte längre tala med medier.

– Det är en Kafkaprocess vi har fått följa på nära håll. Människor straffas trots att de har gjort rätt. Staten är skyldig dem ersättning, men eftersom så inte sker tar vi det här initiativet, säger Karin Svanborg-Sjövall, vd på Timbro.

Tillsammans med flera andra organisationer startar de nu kampanjen #Upprättelsen. Målet är att samla in 250 000 kronor för att täcka de kostnader familjen har investerat i sitt lilla företag och nu förlorat.

Kampanjen lanseras på Facebook och Twitter och insamlingen sker med SWISH till numret 1234808838.

Organisationerna bakom initiativet är: Centerpartiets Ungdomsförbund, Centerstudenter, Fria Moderata Studentförbundet, Grön Ungdom, I fablernas värld, Kristdemokraternas Ungdomsförbund, Liberala Ungdomsförbundet, Liberala studenter, Miltton Labs, Moderata Ungdomsförbundet, Moderata Studenter och tankesmedjan Timbro, som också administrerar kampanjen.

Alla pengar som samlas in går oavkortat till familjen och kommer i första hand att täcka upp för de kostnader som familjen har haft för sitt företag (250 000). Skulle mer pengar samlas kan det även täcka för sonens ingenjörsutbildning vid KTH, som han nu tvingats avbryta.

Vill du skänka pengar?
Insamlingen sker via Swish på nummer 1234808838 och alla gåvor redovisas på hemsidan www.upprättelsen.se. Där kan man också läsa mer om fallet.

Vill du som organisation hjälpa till?
Ladda hem material på www.upprättelsen.se och sprid i era sociala kanaler under #upprättelsen. Kontakta Lydia Wålsten, kommunikationschef Timbro, för övriga frågor: lydia.walsten@timbro.se, 070 64 65 688.

Vill du höra mer om familjens situation? Kontakta familjens advokat:
Henrik Stolare
E-post: henrik.stolare@wn.nu
Telefon: 018 15 76 80