Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Bostäder

Det röda hyresimperiet – En studie av Hyresgästföreningen

I rapporten granskas Hyresgästföreningen, en tydligt partipolitisk organisation som av ideologiska skäl bromsar en sund utveckling av Sveriges hyresmarknad.

Ladda ner (PDF) 184,4 KB

Sidor: 39

ISBN: 91-7566-567-0

Sverige har sedan andra världskriget haft en reglerad marknad för hyresrätter. Det har länge stått klart att just hyresregleringen är ett viktigt skäl till att det råder brist på hyresrätter i många städer, särskilt i Stockholm. Men för Hyresgästföreningens är det viktigare att behålla den egna maktpositionen än att finna bra marknadslösningar på bostadsbristen.

Hyresgästföreningen är med sina 535 000 anslutna hushåll, 16 400 förtroendevalda, 880 anställda och tillgångar på över 700 miljoner kronor en mäktig organisation. Med stora ekonomiska resurser i ryggen driver man en medveten politisk opinionsbildning bland medlemmar och samhället i stort.

I denna rapport är det dock Hyresgästföreningen som sätts under förstoringsglaset och ingenting utelämnas. Läs om pengarna, personerna, utspelen och om hur dom sitter på flera stolar samtidigt.

Författaren Jonatan Forsberg studerar vid Handelshögskolan i Stockholm och var tidigare projektledare för nätverket www.radda-hyresratten.nu