Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Bostäder

Lär av Norge, Göran! Marknadshyror fungerar!

Göran Persson borde lära om hyresmarknaden av sina norska kolleger i Arbeiderpartiet. I Norge har man sedan slutet av andra världskriget haft marknadshyror i stället för regleringar, och det fungerar! Det skriver Bodil Bryntesson i den nya rapporten ”Lär av Norge, Göran! Marknadshyror fungerar”, som i dag publiceras av nätverket www.rädda-hyresrätten.nu.

Ladda ner (PDF) 1,6 MB

Sidor: 16

Bodil Bryntesson har besökt Oslo för att jämföra Stockholms och Oslos bostadsmarknader. Där lyckades hos hyra sitt livs första hyreslägenhet.

– Det tog två timmar, och utöver hyran betalade jag och min väninna cirka 10 norska kronor – priset för att köpa en Aftenposten. Lägenheten var på 55 m², fräsch och låg mitt i centrum. Månadshyran gick på 3 000 kronor var för mig och min väninna. Orimligt? Ja, enligt Hyresgästföreningen och de som i dag bor med förstahandskontrakt i Stockholm. Helt okej? Ja, enligt norrmän och enligt oss som i dag bor i andra hand eller i bostadsrätt, fortsätter Bodil Bryntesson.

Myterna om den norska hyresmarknaden är många och har länge använts som slagträn i den svenska debatten av hyresregleringens vänner. Rapporten avlivar myterna en efter en, t ex har största delen av hyresbeståndet i Norge haft marknadshyror sedan krigsslutet och vanligt folk och studenter har råd att bo kvar i Oslo.

I dagens Oslo fungerar systemet med marknadshyror och det är framför allt ungdomar som utnyttjar detta under kortare perioder i livet. Det finns också en bred uppslutning kring marknadshyror från höger till vänster på den politiska skalan. Aktörer som norska Huseierne och Hyresgästföreningen tror att Sverige måste gå samma väg som Norge där det offentliga till slut reducerar sin roll.

– Vi har mycket att lära av Norge om synen på ägande, bostadsstöd och segregation. Svensk bostadspolitik är inte social och rättvis när de med sämst utgångsläge sponsrar övriga. Låt medelklassen betala för sig på en fri marknad och satsa sedan det politiska engagemanget på ungdomar och socialt behövande, avslutar Bodil Bryntesson.