Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Kommuner

Arenafeber – glädjekalkyler när svenska kommuner bygger nya arenor

Sverige har drabbats av arenafeber. Landets kommuner bygger idrottsanläggningar som aldrig förr. Byggprojekten spränger ofta sina egna ekonomiska ramar, och har sällan tillnärmelsevis så stora marknadsföringsfördelar som beslutsfattarna hoppas.

Ladda ner (PDF) 693,7 KB

Sidor: 34

ISBN: 9175667645

I rapporten Arenafeber – glädjekalkyler när svenska kommuner bygger nya arenor granskar SlösO en rad urartade projekt i Lund, Kristianstad, Helsingborg, Ystad, Falkenberg och Sandviken. Ett bygge i Uppsala ger dock hopp, och visar att arenor kan byggas utan att skattebetalarna pungslås.

– Arenafebern är svår att kritisera eftersom det lätt framstår som att man är mot idrott och nöjesliv. Men faktum är att arenabyggena i många fall blir gökungar i de kommunala boen. Dels överskrids kostnadskalkylerna mer eller mindre undantagslöst, dels blir dessutom skattebetalarna ofta även sittande med kostnader för underhåll och förluster. Sedan springer samma kommuner till staten och ber om pengar till vård, skola och omsorg. Därför måste kommunerna få kontroll över sina egna utgifter, och börja med dem som inte hör till välfärdens kärna, säger Johan Ingerö, ombudsmannen mot slöseri med skattemedel.