Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Skatter

Jakten på den dolda skatten – Diagnos och räddningsplan för en sjuk försäkring

Mer än hälften av Sveriges löntagare vet inte hur mycket som betalas in till socialförsäkringarna via arbetsgivaravgifterna på deras löner. Och mer än en tredjedel av löntagarna uppvisar en låg tilltro till att arbetsgivaravgifterna verkligen används för att betala socialförsäkringar, medan flertalet inte ens kan bedöma frågan.

Ladda ner (PDF) 390,0 KB

Sidor: 29

ISBN: 9175667232

Detta enligt en undersökning från Novus Opinion. Undersökningen har genomförts via en s k telefonomnibus, bland 1 000 representativt utvalda löntagare i Sverige från 16 år och uppåt, och ingår som en del i rapporten Jakten på den dolda skatten – diagnos och räddningsplan för en sjuk försäkring, författad av Ludvig Larsson, landstingspolitiker (FP) i Uppsala och utredare vid Sveriges Ingenjörer.

I rapporten visas att nära hälften – eller 48 % – av socialförsäkringsavgifterna på våra löner (via arbetsgivarna) inte motsvaras av någon motsvarande försäkringsförmån, utan utgörs av ren skatt. Härutöver är en stor andel av själva försäkringspremierna, genom ersättningarnas övre och undre begränsningar (‘golven’ och ‘taken’), dessutom en inkomstomfördelning, vilket ytterligare minskar försäkringsmässigheten i socialförsäkringarna.