Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Ideologi

Sture Eskilsson-stipendiat 2014: Alen Musaefendic för sitt arbete för individens frihet

2014 års mottagare av Sture Eskilssons stipendium har utnämnts. Pristagaren är Alen Musaefendic, näringspolitisk expert vid Stockholms Handelskammare. Priset får Musaefendic för sitt mångfacetterade opinionsarbete där han bland annat har arbetat mot en kollektiviserande syn på muslimer. Mottagaren belönas med en resa till USA.

Alen Musaefendic

– Alen Musaefendic har uppvisat ett principfast arbete, både för en fri ekonomi och mot en kollektiviserande syn på individer, framför allt muslimer. Han är också orädd och nytänkande när han närmar sig politiska dilemman, säger Adam Cwejman, rektor för Stureakademin och ordförande i nomineringskommittén.

Sture Eskilssons stipendium går till personer som går eller har gått Timbros utbildningsprogram Stureakademin och i en frihetlig anda verkat för att bilda nätverk över parti- och organisationsgränser.

– Jag är oerhört glad över att vara årets stipendiemottagare. Kampen för individens frihet mot de kollektiva beskrivningarna är mer aktuell i dag än på mycket länge och det är ett arbete som jag kommer att fortsätta med, säger Alen Musaefendic.

Alen Musaefendic gick Timbros utbildningssatsning Stureakademin 2010.

– Stureakademin har öppnat fler dörrar för mig än vad Handelshögskolan någonsin gjorde. Den hjälpte mig att inse vad jag egentligen ville göra, att bli bättre på det och att sedan göra det. Det gäller både tänkandet och skrivandet. Jag kommer att fortsätta att kämpa för allas rätt att komma till tals, avslutar Musaefendic.

Om pristagaren

Alen Musaefendic, 30, är skribent och nationalekonom verksam i Stockholm. I dag arbetar han som näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare och han har också en bakgrund som ledarskribent på Svenska Dagbladet. Alen Musaefendic har två magisterexamina, en i nationalekonomi från Handelshögskolan i Stockholm och en i management från internationella universitet. Under studietiden läste han bland annat arabiska ett halvår i Egypten, vilket han senare följde upp med en traineeplats på dåvarande Exportrådet i Riyadh, Saudiarabien.

Om Sture Eskilssons stipendium

Sture Eskilssons stipendium instiftades av Stiftelsen Fritt Näringsliv/Timbro i samband med Sture Eskilssons 80-årsdag 2010. Stipendiet tilldelas årligen en person som går eller har gått Stureakademin, och som verkat för att skapa eller främja nätverk och mötesplatser syftande till idéutbyte över parti- och organisationsgränser och mellan politik, akademi och näringsliv. Personen ska verka i Sture Eskilssons anda: för fri företagsamhet, marknadsekonomi och ett öppet samhälle. Priset består av ett resestipendium till USA.
Tidigare pristagare är Alice Teodorescu (2010), Fredrik Kärrholm (2011), Mathias Sundin (2012) och Gabriel Ehrling (2013).

För mer information om Sture Eskilssons stipendium eller årets mottagare, kontakta:
Adam Cwejman, 0702-48 46 48, adam.cwejman@timbro.se.
Alen Musaefendic, 076-269 33 91, alen.musaefendic@gmail.com.

För pressfoto på Alen Musaefendic klicka här