Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Ideologi

Timbro presenterar årets klassiker: Rädslans liberalism

Brexit och Trump. Flyktingkris och terrorhot. Ekonomisk kris och välfärdsstatens kollaps. “The only thing we have to fear is fear itself.” Franklin D Roosevelts bevingade ord gör sig påminda i en värld där det inte saknas anledning att känna fruktan. Årets Timbro-klassiker introducerar för första gången Judith N Shklar, en av 1900-talets mest tongivande amerikanska filosofer, för en svensk publik. Rädslans liberalism formuleras i skuggan av mänsklighetens mörkaste sidor: hur kan vi agera politiskt för att minska lidande och förhindra förtryck?

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Youtube. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Youtube
Gå till Youtube

“Hur skulle en noggrant genomtänkt politisk teori se ut, frågade jag mig, om den ”satte grymheten främst”? Som startpunkt tog jag åsikten att ett medvetet åsamkande av smärta är något ovillkorligt ont, och försökte utveckla en liberal teori om politik från den utgångspunkten.”
– Judith N Shklar

Bandet spelar vidare. Välkomna att fira liberalismens eviga värden med oss! Vi bjuder på panelsamtal och jazzig collegefest i Shklars hemmiljö: USA så som vi vill minnas det.

Vill du veta mer om Shklar? Lyssna här på Karin Svanborg-Sjövalls podd där hon samtalar med Isobel Hadley-Kamptz om Rädslans liberalism.

Medverkande:

Isobel Hadley-Kamptz, författare och liberal opinionsbildare

PJ Anders Linder, chefredaktör magasinet Axess

 

Karin Svanborg-Sjövall, vd Timbro

Björn Östbring, doktorand i statsvetenskap vid Lunds universitet


Andreas Johansson Heinö, moderator och chef Timbro Förlag