Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Essä
Ideologi

Välkommen till borgerligheten

Denna skrift är den första i Timbros serie aktiviteter på temat Borgerlighetens framtid. Förr kunde det finnas ett tydligt motstånd mot att kallas borgerlig – även bland politiska partier i det borgerliga blocket. När Lennart Daléus i slutet av 1990-talet kallade Centern för ett borgerligt mittenparti orsakade han stor uppståndelse i det egna partiet. PJ Anders Linder undersöker vad borgerlig betyder i en tid då samarbetet mellan de borgerliga partierna i Alliansen har rönt stor framgång hos väljarna, samtidigt som det finns ett stort behov av fortsatt idédebatt.

Ladda ner (PDF) 329,4 KB

Sidor: 15

PJ Anders Linder resonerar kring vad som förenar borgerligheten i vid bemärkelse. Det handlar om att samhället är större än staten, att borgerligheten gillar den politiska demokratin men inte tror att allting automatiskt löser sig bara för att man får fatta just de politiska beslut man vill, att man tror på belöningar men också på sanktioner.

Idéströmningar som liberalism och konservatism har i historisk tid stått i konflikt med varandra, och mellan dem finns många motsättningar än i dag. Men båda idéströmningarna samsas också inom borgerligheten och det är tydligt att det finns flera gemensamma nämnare.