Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Miljö

Fiska efter lösningar

Fiskepolitiken är på villovägar. Det enda rationella beteendet i dag är att ta upp så mycket fisk man bara kan. För att nå en hållbar lösning måste vi skapa drivkrafter för fiskarna att själva vårda fiskebestånden för framtiden. Det skriver Isobel Hadley-Kamptz i ”Fiska efter lösningar”, en ny rapport från Timbro.

Ladda ner (PDF) 3,0 MB

Sidor: 18

– Om yrkes- och sportfiskarna har ett egenintresse av att det finns gott om fisk, i dag och om tio år skulle det se annorlunda ut, menar Hadley-Kamptz.

Positionerna är låsta och politiska, snarare än fiskemässiga, intressen styr helt. Ett sätt att nå en lösning är att införa individuella äganderätter till fisket. Individuella överförbara kvoter (IÖK) kan ägas av både yrkesfiskare och sportfiskarintressen. Och de ger ägaren rätt till en viss andel i den kvot som kan tas upp varje år. Det grundläggande för om IÖK skall fungera är att värdet är överförbart.