Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Välfärd

Omyndigförklarad! En rapport om kommunala byråkrater, gode män och rätten till självbestämmande

I den litterära världen förekommer inte sällan mörka historier om hur utsatta individer förtrycks av sina ställföreträdare: Lisbeth Salanders förmyndare i Stieg Larssons Millenniumtrilogi är det kanske mest berömda exemplet. Bilden är naturligtvis inte representativ. Men problemen med dagens regelverk för ställföreträdarskap är allt annat än fiktiva.

Ladda ner (PDF) 299,2 KB

Sidor: 39

ISBN: 978-91-7566-955-7

I rapporten beskriver Lisa Magnusson hur regelverket kring ställföreträdarskap är uppbyggt och tillämpat i dag, när en människa av olika skäl anses oförmögen att ta ansvar för sitt liv.

Rapporten pekar på oroväckande sprickor i systemet, som både drabbar samhällets mest utsatta och de personer som ska ansvara för deras angelägenheter. Det handlar om kommuner som rekryterar ställföreträdare genom att dela ut flygblad. Om tingsrätter som struntar i att kalla människor som är på väg att sättas under förvaltarskap. Om myndighetspersoner som använder sin makt för att lösa konflikter med anhöriga.

I botten kvarstår frågan: vem har rätt till sitt eget liv?