Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Välfärd

Varken banditer eller samariter – Entreister i Kunskapsskolan

Vanligt förekommande myter om vinstdrivande friskolor är att de bara vill tjäna pengar, bara är till för de rika, tar kommunens elever och att de har dålig kvalitet. Med exempel från Kunskapsskolan bemöter rapporten myterna. Carolin Dahlman undersöker i den nya rapporten ”Varken banditer eller samariter – entreister i Kunskapsskolan” hur företagande och vinst påverkar skolan.

Ladda ner (PDF) 1,8 MB

Sidor: 37

Entreisten har som mål, inte bara att driva företag, utan att starta något nytt, vara en dörröppnare och skapa entrén för framtidens lösningar. Entreisterna brinner för sin sak, men vill samtidigt tjäna pengar, åtminstone inte förlora på sin verksamhet. Med marknadens dynamiska egenskaper vill entreisterna utveckla välfärden – skolan, vården och omsorgen.

Välfärdsföretagare använder sig av vinstkrav och konkurrens för att förändra det befintliga och skapa kvalitativ och innovativ verksamhet. Om man inte gör vinst bör produkten förbättras, om vinsten är god är det ett tecken på att man har lyckats.

Rapporten är den första delen i en nytt fördjupningsområde inom CVV, ‘Vinster i Välfärden’, som syftar till att skapa förståelse kring vinstbegrepp och kapitalism inom välfärden.