Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Allmänt

​Timbro klättrar på listan över världens bästa tankesmedjor

Nu har ”2017 Global Go To Think Tank Report”, det tyngsta indexet över tankesmedjor i världen, publicerats. Indexet som publiceras av University of Pennsylvania rankar för elfte året i rad 7 815 tankesmedjor i omkring 150 länder.

Även i år lyckas bara två svenska tankesmedjor knipa en placering på den globala topplistan, det är Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) på plats 21 och Timbro på plats 88. Timbro klättrar fyra placeringar från förra året.

Karin Svanborg-Sjövall, vd på Timbro.

– Att Timbro är en av två tankesmedjor på topp-100-listan och nu klättrar något trots att antalet tankesmedjor som rankas ökar, visar hur viktigt det är med uthållighet i opinionsbildningen, säger Karin Svanborg-Sjövall.

– I år firar vi 40 år, och utan det svenska näringslivets förståelse för att framgångsrikt idéarbete kräver långsiktighet hade vi aldrig hamnat i så fint sällskap, säger Karin Svanborg-Sjövall.

Världen har inte mindre än 7 815 tankesmedjor. Över hälften finns i USA. I Europa finns det 2 045 tankesmedjor, varav 89 i Sverige, enligt indexet.

Här är de fem högst rankade tankesmedjorna i världen:

  1. Brookings Institution (USA)
  2. French Institute of International Relations (Frankrike)
  3. Carnegie Endowment for International Peace (USA)
  4. Bruegel (Belgien)
  5. Chatham House (Storbritannien)

Om Global Go To Think Tanks Report

The Think Tanks and Civil Societies Program (TTCSP) vid University of Pennsylvania bedriver forskning om tankesmedjors roll i civilsamhället och i politiken runt om i världen. TTCSP grundades 1989 och har en databas med 7 815 tankesmedjor. För mer information om TTCSP, klicka här.

Vad är en tankesmedja?

En tankesmedja är en research- och kampanjorganisation som tar fram policyunderlag och analyser samt ger råd i politiska frågor både på nationell och internationell nivå för att få beslutsfattare att fatta mer välgrundade beslut. Tankesmedjan fungerar ofta som en brygga mellan akademi och politik och bidrar till samhället genom att göra forskning tillgänglig både för allmänhet och lagstiftare (Think tanks and policy advice in the US, Routledge 2007).

Hela indexet finns att ladda ner här: 2017 Global Go To Think Tank Report