Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt

Den internationella livsmedelskrisen – Ett reportage från verkligheten

Mediernas rapportering om den globala livsmedelssituationen tar sig ibland formerna av ren desinformation. Den 24 oktober 2008 rapporterade Dagens Nyheter att 12 miljoner människor i Etiopien är i behov av livsmedelshjälp. En tjänsteman från FN-organet Unicef säger att det beror på ”den ekonomiska krisen i världen och prishöjningarna på livsmedel”.

Ladda ner (PDF) 342,8 KB

Sidor: 36

Den som har besökt Etiopien vet att jordbruket där bedrivs bokstavligen på stenåldersnivå. Landets styrande har sedan tidernas begynnelse ignorerat jordbruket, det är det som är förklaringen till matbristen i Etiopien.

Den som inte producerar utan bara konsumerar mat vill förstås att den ska vara billig. Men en överväldigande del av de fattiga i världen producerar mat, de är bönder. För dem kan stigande matpriser vara en välsignelse. Förutsatt att ‘matkrisen’ hanteras rätt och betraktas som en möjlighet, inte som en risk.