Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt

Fattigdom enligt Sida

”Det övergripande målet för svenskt bistånd är att 'bidra till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor'. För att kunna bidra till att skapa dessa förutsättningar gäller det att man har kunskap och insikt om fattigdom och utveckling. Det saknar Sida.” Detta säger rapportens författare Fredrik Segerfeldt.

Ladda ner (PDF) 5,8 MB

Sidor: 39

ISBN: 9175665214

Från rapportens sammanfattning:

För att biståndspolitiken ska kunna göra skillnad måste den utformas på grundval av en saklig analys och bedömning av behoven. Det gör inte Sidas politik. Verksamheten utformas av retoriska och ideologiska skäl. Därför bidrar den inte till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor.

Frågan är inte bara viktig utifrån perspektivet att biståndet ska göra så stor nytta som möjligt, utan också med tanke på Sidas och den övriga biståndsindustrins höga profil i den offentliga debatten. 180 miljoner kronor per år läggs på information om global utveckling och på marknadsföring av den egna verksamheten.