Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Allmänt

Försvarsbloggaren Wiseman och författaren Per Brinkemo får PJ-priset 2016

PJ-priset instiftades av Stiftelsen Fritt Näringsliv i samband med PJ Anders Linders 50-årsdag 2012. Priset är ett stipendium som ges till personer som har gjort betydelsefulla journalistiska insatser. Det första priset delades ut 2013 och 2016 är sista pristillfället. Prissumman är 30 000 kr.

Carl Bergqvist och Per Brinkemo tilldelas PJ-priset 2016.

– Årets pristagare är två debattörer som förtjänar uppmärksamhet, säger PJ Anders Linder. I en tid då försvar och integration befinner sig så högt upp på agendan är det viktigt att rikta strålkastarljuset mot dem som tar sig an frågorna med nyfikenhet, kunnighet och intellektuell hederlighet.

– Jag är glad att PJ lyfter fram opinionsbildning i försvarsfrågor, säger Carl Bergqvist. Jag ser det som ett erkännande av att min blogg har haft påverkan på den förändring av debattklimatet avseende Sveriges försvarsförmåga och hotbilden mot Sverige som har skett sedan jag startade bloggen 2007.

– Jag känner mig stolt över att fått priset och över att PJ Anders Linder väljer att lyfta fram mitt arbete för att skapa ökad förståelse för klankulturer i Sverige, säger Per Brinkemo. När Sverige blir allt mer mångkulturellt är det extra viktigt att förstå varandra om vi ska kunna uppnå en framgångsrik integration.

Juryn har bestått av PJ Anders Linder, vd och chefredaktör Axess, Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, Lars Anders Johansson, kulturansvarig på Timbro och Katarina Larsson, stabschef på Timbro.

– Jag gratulerar de båda välförtjänta pristagarna i förhoppning att deras viktiga arbete fortsätter uppmärksammas, säger Karin Svanborg Sjövall, vd för Timbro/Stiftelsen Fritt Näringsliv.

Om pristagarna

Carl Bergqvist är överstelöjtnant i flygvapnet. Han har startat bloggen Wiseman’s Wisdoms, som snabbt har etablerat sig som ett självständigt och respekterat forum för diskussion om försvars- och säkerhetspolitik. Genom sakkunniga och engagerade inlägg, på bloggen och i andra medier, bidrar han till att ge dessa angelägna frågor en mer framskjuten och därmed rimligare plats i det offentliga samtalet.

Per Brinkemo är författare, tidigare journalist och numera knuten till Länsstyrelsen  Östergötland. Han förenar ett praktiskt socialt engagemang med djupa kunskaper om klanen som organiserande struktur i många kulturer. Genom ett engagerat upplysningsarbete utifrån dessa erfarenheter bidrar han till gynnsammare förutsättningar för mer realistisk och framgångsrik integrations- och utrikespolitik och har samtidigt fördjupat det offentliga samtalet om grunderna för vårt eget samhälle. Han har gett ut böckerna Dumpad på Rabén & Sjögren och Mellan klan och stat på Timbro Förlag.

Kontakt

PJ Anders Linder
Telefon 08 788 50 52

Per Brinkemo
Telefon 070 830 66 00