Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt

GONGO:s* och deras roll i biståndet – Penningstinna folkrörelser med slagsida

4,2 miljarder kronor. Så mycket pengar får frivilligorganisationerna varje år av Sida. Det är nästan tre gånger så mycket som den siffra som vanligtvis förekommer i debatten. Det framgår av en ny rapport från Timbro, GONGOs och deras roll i biståndet, av journalisten Pär Krause.

Ladda ner (PDF) 711,7 KB

Sidor: 25

ISBN: 9175666440

– Många frivilligorganisationer är helt beroende av Sida för sin ekonomi, och många lever ingalunda upp till kravet på 10-procentig egenfinansiering. I stället för det engelska uttrycket NGOs, Non-Governmental Organizations, borde de kallas GONGOs, Government-Organized Non-Governmental Organizations.

Av rapporten framgår också att frivilligorganisationerna ofta är vänsterideologiskt inriktade, med en skeptisk syn på handel och marknadsekonomi.

– Hur många skattebetalare vet om att de via biståndet finansierar antiglobaliseringsrörelsen och diverse vänstergruppers samarbete med odemokratiska krafter i tredje världen, frågar Pär Krause.

Pär Krause uppmärksammades i höstas med sin bok Det svenska biståndsberoendet (Timbro 2007).