Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt

Nanny State Index 2019

Sverige är ett av de EU-länder där politikens försök att styra medborgarnas livsstil går allra längst. Det visar nya Nanny State Index 2019.

Ladda ner (PDF) 1,6 MB

Sidor: 43

Till sommaren förbjuds rökning på uteserveringar i Sverige. Men redan innan den nya lagen träder ikraft rankas Sverige som ett av de mest paternalistiska länderna i EU. Systembolagets monopolställning och höga alkoholskatter bidrar till att ge Sverige en mindre smickrande åttondeplats i Nanny State Index 2019.

– Utvecklingen går åt fel håll. Med det kommande rökförbudet på uteserveringar, förslaget om statligt monopol på alkoglass och diskussionerna om punktskatter på läsk och socker är det förmodligen bara en tidsfråga innan Sverige toppar listan som det mest paternalistiska landet i EU, säger Blanche Jarn, verksam på Timbro och den som ansvarar för avsnittet om Sverige i indexet.

Nanny State Index är den första omfattande sammanställningen av livsstilsregleringar i EU. Syftet med index, som publiceras årligen sedan 2016, är att identifiera de bästa och de värsta länderna att äta, dricka, röka och röka e-cigaretter i, men också att peka på konsekvenserna av långtgående paternalism. Förbud mot olika typer av livsstilar och beteenden kringskär människors frihet, men har också skadliga effekter på samhällsekonomin. Höga priser på alkohol och tobak ökar smuggling, reklamförbud hindrar konkurrens och håller tillbaka innovation och överdriven reglering skapar en omfattande och resurskrävande byråkrati.

– Folkhälsopolitik är de små stegens tyranni. Jag hoppas att indexet över tid ska bidra till en ökad förståelse för att långtgående förmynderi är betydligt skadligare för samhället än de livsstilar som politikerna försöker klämma åt, säger Blanche Jarn.