Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Allmänt

Ny utgåva av Timbro Authoritarian Populism Index – och ny interaktiv sajt

Drygt var fjärde väljare i Europa röstar på ett auktoritärt populistiskt parti. Det visar nya Timbro Authoritarian Populism Index som presenteras idag.

Europas auktoritära populister till höger och vänster samlar ett allt starkare stöd. 71 miljoner, motsvarande 26,8 procent, av Europas 264 miljoner röstberättigade medborgare valde senast det var nationella val att lägga sin röst på ett populistiskt parti. Det innebär att populismen som politisk kraft i Europa nu är dubbelt så stark som liberalismen och jämnstark med socialdemokratin.

Timbro Authoritarian Populism Index (TAP) bygger på valresultat från nationella val under nästan 40 år. Kartläggningen omfattar totalt 267 partier, i 300 val i sammanlagt 33 länder under perioden 1980-2018. Det gör TAP till den mest omfattande sammanställningen över populismens utveckling i Europa. Nytt för årets index är att all data görs tillgäng online.

Besök populismindex.com för att ladda hem rapporten och ta del av data.

Om Timbro Authoritarian Populism Index (TAP)

Auktoritär populism har etablerat sig som den tredje starkaste politiska kraften i Europa. Utvecklingen innebär ett långsiktigt hot mot den europeiska liberala demokratin. Timbro Authoritarian Populism Index (TAP) kartlägger och analyserar valresultat i syfte att öka kunskapen bland politiker, media och den intresserade allmänheten. TAP omfattar data från nationella val under perioden 1980-2018. Det gör TAP till den mest omfattande sammanställningen över populismens utveckling i Europa. Sedan starten 2016 har TAP blivit en viktig källa till kunskap och indexet omnämns regelbundet i internationell media, bland annat i brittiska The Economist, tyska Die Welt och italienska La Repubblica.