Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt

SBAB, ett svenskt Freddie Mac?

Precis som de krisdrabbade amerikanska bolåneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae har SBAB haft ett tydligt politiskt uppdrag att pressa lånevillkoren på bolånemarknaden. Genom att gå i bräschen för en allt mer frikostig långivning har SBAB bidragit till högre bostadspriser och ett ökat risktagande. Det visar denna rapport som Per Nilsson skrivit på uppdrag av Timbro.

Ladda ner (PDF) 1,1 MB

Sidor: 8

ISBN: 9175666990

”Jag menar att den politiska styrningen av SBAB har bidragit till att öka risken på bostadsmarknaden. Det belyser ett problem med statligt ägande och reser frågor om framtiden för statens roll som aktör på marknaden”, säger Per Nilsson.

Genom att göra det enklare och billigare att låna har fler människor tagit bostadslån på stora belopp. Men med det har också höjda bostadspriser följt, risken finns att människor har lån som inte motsvarar bostadens faktiska värde.

”Att SBAB har trissat upp bostadspriserna betyder också att kostnaden för bostadslån har ökat, vilket inte rimmar särskilt väl med SBAB: s profil som prispressare”, säger Per Nilsson.