Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Allmänt

Smedjan rekryterar Dahl och Kärkkäinen

Svend Dahl blir ny politisk chefredaktör för vårt nätmagasin Smedjan. Han får sällskap av Catarina Kärkkäinen som blir ny redaktör. “Jag är enormt glad över att hälsa två av Sveriges vassaste skribenter välkomna till Timbro”, säger vd Karin Svanborg-Sjövall.

Catarina Kärkkäinen och Svend Dahl.

Svend Dahl, som idag är chef för Liberala Nyhetsbyrån, är fil. dr. i statsvetenskap, och disputerade 2011 på en avhandling om medlemmarnas roll i politiska partier. Svend har mångårig erfarenhet av att leda redaktionellt arbete, utveckla skribenter och kommentera politik i radio, tv och tidningar. Catarina Kärkkäinen studerar politices kandidatprogrammet vid Uppsala universitet, har tidigare skrivit ledare för Svenska Dagbladet och är avgående ordförande för Fria Moderata Studentförbundet. 

– Smedjan ska vara en fördjupande och granskande plattform för långsiktig marknadsliberal opinionsbildning och idéutveckling. Nätmagasinet Smedjan är en strategiskt viktig del av Timbros arbete. Jag är glad att kunna hälsa Svend och Catarina, som kommer bidra med tung kompetens, starka kontaktnät och unika frihetliga perspektiv, välkomna till Timbro, säger vd Karin Svanborg-Sjövall.

Nätmagasinet Smedjan har sedan starten 2018 etablerat sig som en självklar plattform för marknadsliberal opinionsbildning och inomborgerlig debatt. Smedjan har också legat bakom flera uppmärksammade journalistiska gräv på senare tid, däribland avslöjandet att det kommunala bostadsbolaget i Trollhättan sponsrar den lokala Hyresgästföreningens verksamhet, som flera tidningar rapporterat om.

– I en tid när många talar om den stora statens återkomst behöver den frihetliga opinionsjournalistiken stärkas. Jag ser därför fram emot att utveckla Smedjans opinionsjournalistik med mer av längre essäer och reportage. Jag hoppas också att i samarbete med Stureakademin göra Smedjan till en plattform där framtidens frihetliga opinionsbildare får möjlighet att växa och utvecklas, säger Svend Dahl, tillträdande politisk chefredaktör för Smedjan.

– Jag hoppas att Smedjan ska vara stabil i sina frihetliga och borgerliga värderingar, men överraska vad gäller skribenter, ämnen, kunskap och perspektiv. För mig är det viktigt att lita på läsarnas förmåga och låta argumenten vara i fokus. Man ska känna sig klokare efter att ha läst en artikel i Smedjan. Hos oss ska man alltid finna engagerande läsning om politik, kultur, samhälle och ekonomi, säger Catarina Kärkkäinen, tillträdande redaktör för Smedjan.

Smedjans redaktion består sedan tidigare av Tobias Samuelsson. Frilansskribenten Maria Eriksson, som sedan årsskiftet varit vikarierande redaktör på Smedjan, återgår till sin egna verksamhet och lanserar i dagarna boken Delad – Min berättelse om tillit, teknik och att hyra ut sin toalett.

Catarina Kärkkäinen börjar sin anställning den 11 maj. Svend Dahl tillträder på heltid i augusti, men kommer att börja medverka regelbundet i Smedjan under juni månad.

Den nya redaktionen presenterar sina planer i ett nytt avsnitt av Smedjanpodden.