Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Allmänt

Studentdag

Är du student och intresserad av politiska idéer och ideologisk debatt? Den 5 oktober öppnar vi portarna för dig: uppsatshandledning, öppet bibliotek, karriärtips och borgerligt idébattle.

Öppet bibliotek

Tid: Hela dagen
Plats: Timbros lokaler, Kungsgatan 60, Stockholm

Vi har Sveriges mest välsorterade frihetliga bibliotek med liberalismens stora klassiker och borgerliga debattböcker från i går och i dag.

Vi har litteratur och uppslag till uppsatser inom:

  • Statsvetenskap
  • Nationalekonomi
  • Kommunikation
  • Idéhistoria
  • Filosofi
  • Litteraturvetenskap
  • Historia

Uppsatshandledning – träffa en doktor

Klockan: 12.00-16.30
Plats: Köket

Har du svårt att hitta inspiration till din b-, c- eller d-uppsats? Känner du att din handledare inte har tid med dig? Oroa dig inte. På plats finns några av Timbros mest produktiva akademiker för att hjälpa dig med kommentarer eller upplägg. Ta med dig idéer, synopsis eller färdiga texter för att få kvalificerad feedback från några som inte kommer att betygsätta dig. Träffa statsvetaren Andreas Johansson Heinö, religionsvetaren Eli Göndör, teknologie doktor Björn Hasselgren, redaktören Lars Anders Johansson, nationalekonomerna Jacob Lundberg och Gustav Karreskog, filosofen Roland Poirier Martinsson samt journalisten och arbetsmarknadsexperten Siri Steijer.

Workshop med Timbros programansvariga

Klockan: 14.00-16.00
Plats: TORE

Vill du vara med och tänka fram förslag för ett friare samhälle? Anmäl dig till Timbros workshop! Vi börjar den 5 oktober kl 14. Deltagarna delas in i grupper om två till fem personer (förbered gärna lag på förhand) och får två timmar på sig att utveckla ett reformförslag och resonera kring sitt förslag. Grupperna kan antingen komma på en reformidé helt själva eller använda en av våra reformidéer. Papper och penna eller medhavd laptop gäller!

Jacob Lundberg och Siri Steijer från oss utser det bäst motiverade och innovativa förslaget. De kommer också att finnas tillgängliga under workshopen för tips och råd. Vinnarna får en årsprenumeration på Timbroböcker var. Riktigt bra reformförslag kan bli erbjudna att utveckla förslaget i en Timbrorapport. Alla som deltar får dessutom en biobiljett.

Anmäl dig genom vårt event på Facebook!

Svenska nyhetsbyrån – värsta språket

Klockan 12.00-16.00
Plats: Köket

Svenska Nyhetsbyrån (SNB) producerar och förmedlar opinionsjournalistik med borgerlig inriktning till ett trettiotal dagstidningar i hela landet. De hjälper dig med språkregler och att skriva kommunikativt.

SNB arrangerar årligen en skribentskola som ger grundläggande stilistiska färdigheter och insikt i branschmiljön för borgerliga ledar- kultur- och frilansskribenter.

Läs mer på http://www.skribentskolan.se/

Ratio

Klockan 15.00-16.30
Plats: Köket

Det fristående forskningsinstitutet Ratio finns på plats för att berätta om sitt program för unga forskare som innehåller möjligheter till praktik, uppsatsskrivande och doktorandstudier.

Svenskt näringsliv

Klockan 15.30-16.30

Vilken kompetens krävs i näringslivet? Och hur får man in en fot på Svenskt Näringsliv? Amelie Langby och Anna Johansson, projektledare inom kommunikation och opinionsbildning på Svenskt Näringsliv, svarar på vad företag ofta efterfrågar när de rekryterar och hur kommunikationstalanger kan vara med och utveckla nya sätt för Svenskt Näringsliv att kommunicera sina frågor.

Utrikesspaning: Vad händer i Europa?

Klockan 16.30
Plats: Sture

Frivärld är en systertankesmedja till Timbro specialiserad på utrikes- och säkerhetsfrågor. Erik Thyselius är projektledare och spanar om det tyska valet och Europa efter Brexit. Dessutom kommer han att berätta om vilka möjligheter som finns på Frivärld: terminslång praktik och den ettåriga spetsutbildningen Utrikesakademin.

Stureakademin: Vad söker vi?

Klockan 17.00
Plats: Sture

Stureakademin är Timbros spetsutbildning inriktad på ideologi, praktisk politik och opinionsbildning. Sedan starten har hundratals unga examinerats och syns i dag som opinionsbildare, intellektuella, politiker, kulturskapare, forskare och företagare. Den gemensamma nämnaren är engagemanget för ett friare samhälle.

Ansökan till läsåret 2018 öppnar 1 oktober. Andreas Johansson Heinö är tillträdande rektor och berättar om vad som krävs.

Ayn Rand har fått världen att skälva i 60 år

Klockan 17.30
Plats: Sture

På 1980-talet var jaget i fokus. Axelvaddarnas bredd speglade en tidsanda där individen förväntades och uppmuntrades att ta plats. I dag pågår en påtaglig motmobilisering, med ett starkt fokus på gemenskap, där individen som flockdjur allt mer hamnar i fokus. Är människan ett självändamål eller ett medel? Vilken plats bör den rationella egoismen ha i det moderna samhället?

I oktober är det 60 år sedan Och världen skälvde publicerades i USA. Vi firar en av världens mest lästa, hatade och älskade böcker!

Samtalet är en inspelning av podden “Karin”.

Medverkande:
Mattias Svensson, författare och liberal debattör
Torbjörn Elensky, författare
Karin Svanborg-Sjövall, chef Timbro

Idébattle: Frihet att välja?

Klockan 18.00
Plats: Sture

Vi ger ut Milton Friedmans Frihet att välja på nytt. Boken är ett klassiskt försvar för friheten och har använts som handbok av regeringar i östblocket efter murens fall för att återupprätta den förlorade friheten. De borgerliga ungdoms- och studentförbunden möts i ett retoriskt idébattle om friheten att välja och dess konsekvenser inom allt från arbetsmarknad, utbildning, sjukvård och försvar.

En eminent jury kommer att bedöma duellanterna efter retorikens klassiska begrepp: ethos, pathos och logos. I slutet finns bara en vinnare.

Medverkande:
Hugo Selling, ordförande Fria moderata studentförbundet
Joar Forssell, ordförande LUF
Sabine Pettersson, ordförande Liberala studenter
Magnus Ek, ordförande CUF
Simon Palme, ordförande Centerstudenter
Christian Carlsson, ordförande KDU
Nike Örbrink, ordförande KDU Stockholm
Greta Eulau, vice ordförande Moderata Studenter

Moderator: Karin Svanborg-Sjövall, Timbro

Jury:
Alexander Dominici, producent Kulturhuset Forum/Debatt
Lydia Wålsten, kommunikationschef Timbro
Christer Sturmark, chef Fri Tanke förlag