Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Nyhet
Allmänt

Timbros grundare är död

Till minne av Sture Eskilsson 1930–2016

Foto: Bertil Wöllner

Sture Eskilsson, Timbros grundare och förste ordförande, har avlidit vid 85 års ålder.  Få personer har betytt lika mycket för näringslivets och borgerlighetens opinionsbildning i Sverige under efterkrigstiden som Sture Eskilsson. Som informationsdirektör på Svenska Arbetsgivareföreningen och sedermera grundare av Timbro förändrade Eskilsson genom kreativa kampanjer och nydanande lösningar inte bara näringslivets opinionsbildning utan också åsiktsklimatet i Sverige för alltid.

Eskilsson uppmärksammade tidigt det hot mot det svenska företagandet som kollektivistiska ideologier utgjorde och insåg att radikaliseringsvågen måste mötas med opinionsbildande insatser från det svenska näringslivet. Företagens röst måste höras i samhällsdebatten.

Arvet efter Sture Eskilsson lever i dag vidare i Svenskt Näringsliv och i form av organisationer som Timbro och forskningsinstitutet Ratio, genom hundratals opinionsbildare som på ett eller annat sätt varit verksamma i och kring dessa organisationer, men framför allt genom att idéerna om ett fritt näringsliv och individuell frihet står starkare i dag än för 40 år sedan.

Tack för allt, Sture. Vi skall göra vårt yttersta för att fortsätta din gärning att främja frihetens idéer i det tjugoförsta århundradet.

Karin Svanborg-Sjövall, Vd Timbro/Stiftelsen Fritt Näringsliv
Urban Bäckström, Styrelseordförande Stiftelsen Fritt Näringsliv

Minnesstund för Sture Eskilsson

För att hedra Sture Eskilsson ordnas en minnesstund på Timbro, onsdagen den 16 mars klockan 13.30.

Anmälan görs till e-post: birgitta.wollner@timbro.se