Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Allmänt Europa

Vinner populisterna Europaparlamentsvalet?

Europaparlamentsvalet i maj kommer sannolikt att resultera i en framgång för populistiska partier. I en rapport för Timbro diskuterar Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet och Senior Fellow vid Timbro, vad detta innebär och hur etablerade partier bör agera för att minska populisternas inflytande.

Ladda ner (PDF) 799,8 KB

Sidor: 33

ISBN: 978-91-87709-14-2

Det är sannolikt att det sammanlagda stödet för invandrings- och EU-fientliga populister och extremister kommer att bli högre än någonsin. Det Europaparlament som samlas i sommar kommer ha ett svagare folkligt mandat för fortsatt europeisk integration än någonsin tidigare, säger Johansson Heinö.

Men populisternas möjligheter att påverka politiken kommer att vara begränsade. Framförallt kommer de högerpopulistiska partierna få det svårt att omsätta väljarframgångar i reellt politiskt inflytande.

– Även om Marine Le Pen och Geert Wilders lyckas bilda en partigrupp kommer det vara en av parlamentets minsta, med svag sammanhållning och få möjligheter att bilda allianser med andra partier. Populisterna kommer aldrig att på egen hand kunna genomföra sin politik.

Däremot visar rapporten att det finns långsiktiga risker med ökat uppsving för populistiska partier. Främst gäller detta i den mån deras framgångar påverkar agendan i europeisk politisk debatt. Här finns ett utrymme för etablerade partier att välja i vilken utsträckning de låter populisterna sätta agendan.

– De etablerade partierna går in i valrörelsen med goda intentioner men dåliga idéer. Avståndstaganden från populism och rasism är naturligtvis enbart av godo. Men det är kontraproduktivt att göra populistiska partier till huvudmotståndare och att tona ner skillnaderna mellan vänster och höger. Partierna bör gå till val på sin egen politik, inte andras.