Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Arbetsmarknad

Själadödande skitjobb

Frilansskribenten Lisa Magnusson, med bakgrund som krönikör på Aftonbladet, gör med rapporten ”Själadödande skitjobb” debut som Timbro-skribent. I rapporten kartlägger hon RUT-avdragets effekt, och diskussionen om huruvida RUT-avdraget ställer kvinna mot kvinna.

Ladda ner (PDF) 487,5 KB

Sidor: 18

ISBN: 9175668581

– Det är uppenbart att många har problem med städjobben. Pigjobb, brukar det nedlåtande heta om RUT. Men ingen skulle få för sig att kalla de traditionellt manliga rot-sysslorna (reparation, ombyggnad, tillbyggnad i hemmet) för drängjobb, säger Lisa Magnusson.

I en aktuell studie från LO beskrivs en ökning av själadödande och utarmande jobb bland kvinnor. Lisa Magnusson visar i sin rapport att RUT-avdraget möjliggör en förbättring av städyrkets status, det skapar sysselsättning och gör svarta jobb vita. Vilket förhoppningsvis också gör dem mindre själadödande.

– RUT gör det möjligt att i stor skala professionalisera de återstående traditionellt kvinnliga hemmasysslorna. Den främsta vinsten är därför att det löser det gamla feministiska dilemmat med obetalt hushållsarbete, avslutar Lisa Magnusson.

För att läsa Lisa Magnussons debattartikel i Aftonbladet klicka här

Läs rapporten som e-bok!

Rapporten finns även tillgänglig för läsplattor och mobiltelefoner i det öppna formatet epub. För att läsa epub-format i Android finns bland annat appen Aldiko eBook Reader.  För din iPhone eller iPad rekommenderas appen iBooks.