Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se
Rapport
Bostäder

Alternativ till marknadshyror – Tre politiskt genomförbara reformer för en bättre bostadsmarknad i Sverige

De senaste åren har en växande oro för de svenska hushållens skuldsättning lett till en kraftig debatt om utvecklingen av bostadspriserna. Mot denna bakgrund tillsatte Riksbanken en utredning för att granska riskerna på den svenska bostadsmarknaden. I april presenterades resultatet: nästan trettio välrenommerade forskare på området konstaterade att en bostadsbubbla inte föreligger.

Ladda ner (PDF) 804,5 KB

Sidor: 15

ISBN: 9175668222

Prisuppgången beror istället på att det byggs för lite bostäder i relation till efterfrågan. Men i dagsläget är det inte troligt att marknadsbaserad hyressättning kommer att införas som kan sporra byggandet. Moderaterna har som enda parti i sitt program att marknadshyror ska införas, men Fredrik Reinfeldt har vid flera tillfällen sagt att det inte kommer att ske och övriga partier förordar status quo eller smärre förändringar inom det nuvarande systemet.

Rapporten presenterar därför tre alternativa förslag på bostadsmarknadens problem: Tillåt fri uthyrning av bostadsrätter i andra hand, minska flyttkostnaderna genom förändrad beskattning och slopa parkeringsnormen i lämpliga kommuner.

På mycket kort tid skulle dessa förslag kunna öka utbudet av tillgängliga bostäder i Stockholmsregionen med så mycket som 86 000 bostäder. Även om bara hälften av detta skulle bli verklighet skulle det motsvara dubbelt så mycket som vad som byggts under de senaste tre åren.