Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Timbros chefsekonom: Det ska kosta att höja kommunalskatten

Kommunalskatterna har slagit nya rekord. Det höjer marginalskatterna och minskar sysselsättningen, menar vår chefsekonom Jacob Lundberg, som nu föreslår en kommunalskattebroms.

Mellan 1997 och 1999 fanns en kommunalskattebroms, eftersom Göran Perssons regering ville förhindra ytterligare kommunalskattehöjningar. Bromsen innebar att kommunerna bara fick behålla hälften av en skattehöjning. Höjde man skatten med 100 miljoner minskade statsbidragen med 50 miljoner, så att kommunen bara fick 50 miljoner i kassan.

I en debattartikel i Dagens samhälle föreslår Timbros chefsekonom Jacob Lundberg att skattebromsen återinförs. Bakgrunden är att den genomsnittliga kommunalskatten har stigit till rekordhöga 32,28 procent. Det gör det mindre lönsamt att gå från bidrag till arbete, och mindre lönsamt för den som arbetar att arbeta mer.

Ett problem är också att höjda kommunalskatter belastar statskassan genom att momsintäkterna minskar och jobbskatteavdraget blir större. När människor arbetar mindre leder det också till minskade intäkter från arbetsgivaravgifter. Det kommunala utjämningssystemet skyddar dessutom den kommun som höjt skatten från minskade kommunalskatteintäkter.

I praktiken subventionerar staten stigande kommunalskatter.

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Youtube. Genom att visa spelaren godkänner du villkoren från Youtube
Gå till Youtube

Läs mer i artikeln ”Så subventionerar staten höga kommunalskatter” i Ekonomisk debatt och i rapporten ”Kommunernas incitament för skattehöjningar”.